HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

AKEN, TIVOLI (3)

Alemannia Aachen - Bayern München; 17 februari 2007.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 20.832, uitslag; 1-0.

Scoreverloop;
10. Klitzpera    1-0

Op deze Carnavals Samstag stond voor Alemannia Aachen de kraker tegen Bayern München op het programma. Met dank aan Limburger Joost, die zijn seizoenkaart van Alemannia beschikbaar stelde, kon ik deze wedstrijd gaan bijwonen. Het zou de 2e wedstrijd worden van dit weekend, een dag eerder waren we immers al in Koblenz geweest voor de Rheinland-Pfalz derby. Na een goede nachtrust en een dito ontbijt namen we al vroeg de trein van Düren naar Aachen. We waren al een aantal keren in Aachen geweest, maar nog nooit in het oude centrum. Om de tijd tot aan de aftrap te doden besloten we voor de verandering eens cultureel te gaan doen. Door middel van een uitgebreide stadswandeling trokken we langs de belangrijkste trekpleisters van Aken. Zo bezochten we in recordtempo uiteraard de Dom van Aken, het stadhuis en de pittoreske straatjes. Aken is een mooie stad evenals Keulen, we kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat beide steden waarschijnlijk niet op één dag zijn gebouwd. Daarvoor was er teveel zorg en aandacht besteedt.

Zo rond half twee pakten we de bus naar stadion Tivoli. Uiteraard was de wedstrijd strak uitverkocht. Bayern blijft toch dè topclub van Duitsland, overal waar de Zuid Duitsers komen trekken ze volle stadions. De supporters van Bayern hebben volgens onze gastheer Jens in Aken een goeie reputatie. Ondanks dat de club in heel Duitsland en dus ook in Aken zowel gehaat als bemind wordt, leidt de haat schijnbaar niet vaak tot agressie. Zoals altijd liepen dus ook vandaag de supporters weer gemoedelijk door mekaar heen. Buiten het stadion stond ook een stand van de inmiddels bij ons overbekende Aachen Ultras. Hier werden prachtige foto’s van tifo-acties verkocht. Omdat Jens zichzelf op enkele foto’s herkende, ging hij over tot aanschaf van enkele foto’s. Over het knusse stadion van Alemannia is in vorige verslagen al het nodige vermeld. Wat nog niet vermeld is, is dat bijna naast Tivoli het veld ligt waar de 2. Mannschaft en de Jugend Mannschaft van Alemannia zijn wedstrijden speelt. Bij dit veld troffen we een bordje waarin verwezen werd naar de Deutsche Fußball Route NRW, afgekort de DFR Route. Sinds kort is er namelijk door het Duits verkeersbureau een officiële route uitgestippeld die geheel gewijd is aan voetbal. De route verbindt 15 steden in Nordrhein-Westfalen met elkaar. Het gaat om de belangrijkste clubs die ooit in de hoogste klasse van Duitsland speelden. Het is de bedoeling dat mensen die gebruik maken van de route voetbal beleven als levensgevoel door middel van het ophalen van herinneringen aan stadions, voetbalhelden, trainerslegendes etc. Leuke tip voor groundhoppers!

In Aachen leiden 11 bordjes je langs de geschiedenis van Alemannia Aachen. Op het DFR routebordje nabij Tivoli wordt naast de geschiedenis van de club erg veel aandacht besteed aan het feit dat de erevoorzitter van de DFB, Dr. H.C. Egidius Braun tweewekelijks plaatsneemt op een klapstoeltje wat speciaal voor hem is gereserveerd. Bijna een derde deel van de tekst op het bordje gaat over dit belangrijke feit…. Helaas voor mede reisgenoten dit weekend; Paulus en G., hadden zij vandaag geen tickets voor de match. Zij zouden zich buiten het stadion moeten zien te vermaken. Jens zou plaatsnemen op de AachenMünchener Tribüne (hoe toepasselijk vandaag....) en ik zocht de Würseneler Wall op. Zo’n twee maanden geleden nog stonden Chrissie, Manuel en de Vlaai hier in de stromende regen tijdens Aachen - Hamburger SV. Vandaag waren de weergoden ons beter gestemd. Het was droog en af en toe verscheen zelfs de zon tussen de wolken.

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een leuke voetbalmiddag. De tegenstander van vandaag luistert naar de bijnaam FC Hollywood. Nog maar een kleine 2 maanden geleden waren zij ook op bezoek in Aachen en toen in verband met een wedstrijd om de DFB Pokal. Deze wedstrijd zal door de Aachener fans niet snel worden vergeten, in een legendarische wedstrijd werd Bayern met 4-2 naar huis gespeeld. Deze wedstrijd werd in een fantastische ambiance verspeeld, de beelden van de Hüpfende supporters, onder het zingen van Das ganze stadion hüpft olé, olé, staan in mijn geheugen gegrift. De vraag was of Alemannia deze stunt vandaag zou kunnen herhalen. In de voorbeschouwing op de wedstrijd repte de officiële website over een wedstrijd tussen David en Goliath. Maar toch, het sterrenteam van Bayern kon de hooggespannen verwachtingen dit seizoen maar niet waarmaken. In de competitie stonden ze voorafgaand aan deze wedstrijd slechts op de vierde plaats op elf punten van koploper Schalke 04. Als gevolg van de tegenvallende resultaten was eind januari afscheid genomen van trainer Felix Magath. Zijn opvolger werd een oude bekende van Bayern, namelijk Ottmar Hitzfeld. In de periode van 1998 tot 2004 was hij ook al trainer van de Zuid Duitse club. Onder zijn leiding won de club in 2001 de Champions League. Sowieso is een wedstrijd tegen Bayern altijd iets speciaals, kijk alleen maar naar de line up van het team. Met spelers als Kahn, Makaay, Van Bommel en Schweinsteiger in de basis en Podolski en Pizarro op de bank is het niet moeilijk om een favoriet aan te wijzen voor vandaag. Maar goed dat was 2 maanden geleden niet anders en toen wist Aachen te stunten.

Alemannia Aachen had, zoals wij vorige week live hadden gezien een puntje gepakt tegen Borussia Mönchengladbach. In de stand stond het slechts 1 plaats boven de degradatiestreep. De degradatiestrijd was dit jaar een twelve horses race. Zelfs Bayer Leverkusen op plaats 7 was nog niet veilig voor degradatie. Een enorm spannende strijd onderin dus. Vlak voor begin van de aftrap vandaag stond de Würseneler Wall al stampvol. Ik had op tijd een plekje gevonden nabij de spelerstunnel. Voorafgaand aan de wedstrijd deed de speaker met succes zijn best om de stemming er in te krijgen door het draaien van allerlei sfeerverhogende platen die het publiek mee kon brullen. Met als climax You’ll never walk alone. Na deze plichtplegingen betraden beide ploegen het veld. Vanaf het begin probeerden beide Mannschaften de wedstrijd in handen te krijgen. De beginfase was duidelijk voor Bayern wat enkele goede kansen kreeg. Met name Roy Makaay was enkele keren dicht bij een doelpunt.

Maar toch was het verrassend de thuisploeg die op voorsprong kwam. Uit een corner scoorde de geboren Münchener Alexander Klitzpera de 1-0 voor Aachen. Zoals gewoonlijk werd het doelpunt gevierd onder de klanken van de Hermes Houseband die door de speakers dreunden. Na dit doelpunt ontstond er een open wedstrijd. Zoals te verwachten ging Bayern hartstochtelijk in de aanval en speculeerde Alemannia op de counter. In de dertigste minuut leek Mark van Bommel de stand op 1-1 te brengen, echter zijn treffer werd afgekeurd. Van Bommel zou een overtreding hebben begaan. De eerste helft kenmerkte zich door legio kansen aan beide kanten. Het was dus genieten geblazen. De rust werd gehaald met een 1-0 stand. In de rust kregen we een ereronde van de plaatselijke Carnavalsvereniging voorgeschoteld. Wie verwacht had dat de toeschouwers vandaag massaal in carnavalskledij naar het stadion waren gekomen, kwam bedrogen uit. Wel heerste er onder het geel zwarte deel van het publiek een carnavalsstemming, al was dat voornamelijk ingegeven door de tussenstand.

De tweede helft ging Oliver Kahn het doel aan onze kant verdedigen. De Würseneler Wall verwelkomde Ollie met apengeluiden en spreekkoren. Buiten München is de extraverte keeper nou niet echt populair, hoe zou dat nu komen? Het wedstrijdbeeld van de tweede helft leek een kopie van de eerste. München in de aanval, Aachen in de verdediging. Hoe meer de wedstrijd vorderde hoe meer de spanning steeg. Aan de fans van Alemannia zou het vandaag niet liggen, de hele wedstrijd werd de ploeg ondersteund. Bayern kreeg nog volop kansen op de gelijkmaker, maar het mocht gewoon niet zo wezen vandaag! En zo geschiedde het dat Alemannia Aachen in één seizoen twee keer van Bayern won, een unieke prestatie van de geel zwarten! Na afloop vond ik vrij snel de anderen en konden we ons opmaken voor een lange carnavalsnacht in Kolle!

Laatste wijziging verslag; 17-03-2008.
AKEN - BAYERN VIDEO 1 AKEN - BAYERN VIDEO 2 AKEN - BAYERN VIDEO 3 AKEN - BAYERN VIDEO 4
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB