HOME VERSLAGEN

LIVERPOOL, ANFIELD

AnfieldTicket
Liverpool – Blackburn Rovers, 4 april 2004.
Premier League (1), toeschouwers; 41.559, uitslag; 4-0.

Scoreverloop;
  7. Owen        1-0
22. Todd         2-0  (e.d.)
24. Owen        3-0
79. Heskey      4-0

Vroeg in de ochtend vertrokken wij vanuit Birmingham richting Merseyside. Op de snelwegen richting Liverpool en Manchester kwamen we veel fans tegen van Millwall. Op weg naar Old Trafford voor hun halve finale FA cup. Deze halve finale werd dezelfde middag gespeeld als onze wedstrijd op Anfield. Toch gezellig om eens in de file te staan omringd door fans van Millwall. In Liverpool aangekomen parkeerden we de auto bij Goodison Park en wandelden we door Stanley Park richting Anfield. Hier was het 2,5 uur voor de wedstrijd al een gezellige drukte op straat. We haalden snel een vette hap in onze favoriete Engelse snackbar; the Happy Wok. Nu eens geen fish and chips maar sausage en chips. Dit is wat makkelijker verteerbaar voor onze gevoelige maagjes. We kwamen op de straten 3 fanzines tegen, niet gedrukt op het traditionele A5 formaat maar op het ordinaire A4. Behalve het afzeiken van Everton en Man Utd werd vooral de huidige manager van Liverpool, Gerard Houllier volledig afgebroken. Uiteraard steunen wij als oprichters van het comité KTFOOTPL de hetze tegen Houllier ! Op straat zagen we veel buitenlanders, zelfs onze vrienden van Union Berlin waren aanwezig. Snel werd ons duidelijk dat Liverpool behalve een voetbalclub ook een populaire toeristische attractie is. Iedereen op de foto met Bill Shankly en daarna achteraan sluiten in de zeer lange rij voor de clubshop. Wij gingen lekker in de pub zitten voor een paar pints. Met op tv de wedstrijd tussen Millwall en Sunderland. Raakten al snel aan de praat met 2 gasten uit Bournemouth. Ze kwamen zelden in Liverpool, maar vandaag mocht 4 jaar oud zoontje voor de 1e keer met paps mee. Zoals de meeste Engelsen waren ze lyrisch over het Nederlands elftal. Ze snapten niet waarom Seedorf en Kluivert zo omstreden waren ! Gelukkig snappen wij het wel ! Enkele pints verder was het ze nog niet duidelijk. We keken na dit leuke gesprek nog even in de pub genaamd the Park achter de Kop. Hier was het werkelijk overvol en door veel gezang ook sfeervol.

Jaren terug hadden wij Anfield al eens bezocht. We keken toen rond in het museum en aansluitend kregen we een rondleiding door het stadion. Het toeval wil dat wij dat destijds combineerden met een thuiswedstrijd van Blackburn Rovers! Zoals wellicht bekend heeft het bestuur van Liverpool FC vergevorderde plannen om Anfield te verruilen voor een nieuw te bouwen stadion in het nabij gelegen Stanley Park. De reden hiervoor is ons niet duidelijk. Het huidige stadion aan Anfield Road is een legende in de voetbalwereld. In Nederland heeft alleen de Kuip een vergelijkbare status. Een nieuw stadion zal nooit meer zo beroemd worden. Op Anfield is er zeker nog ruimte voor uitbreiding. De laatste jaren worden er steeds meer huizen in de straten achter de Main Stand dichtgetimmerd. Hier zal dus genoeg ruimte ontstaan voor een uitbreiding. De bereikbaarheid zal met een verhuizing in dezelfde buurt ook niet verbeteren ! We hopen dan ook dat de club op de huidige plek zal blijven spelen ! De wedstrijd tegen Blackburn was dan ook nog eens niet uitverkocht ! Enkele weken voor de wedstrijd telefonisch contact opgenomen met de club. Met behulp van de altijd gewillige creditcard was het geen probleem om kaarten te verkrijgen. Binnen 3 dagen hadden we de tickets in huis ! Op de wedstrijddag waren er nog kaarten verkrijgbaar, dat waren dan wel de kaarten met restricted view dus achter een paal.

Na het pubbezoek gingen we naar onze plaatsen op de Centenary Stand. Goed zicht maar erg krap ! Dus toch maar een nieuw stadion ?!? Voor lange mensen is deze tribune geen aanrader. Groot nadeel van het groundhoppen is dat je mythes doorprikt. Liverpool en Anfield zijn in Nederland een mythe. Je zegt Liverpool en mensen denken aan; sjaaltjes, YNWA, sfeer, the Kop en constant zingen. Maar wat we vooraf al vreesden gebeurde. Vlak voor de wedstrijd werd YNWA gedraaid en met veel moeite gingen een paar sjaaltjes omhoog. Het lied werd de door de fans van Liverpool wat plichtmatig meegezongen. Dus geen kippenvel bij ons. Voor veel mensen is YNWA op Anfield horen het mooiste moment van hun leven. Althans zo lees je dat vaak. Maar misschien is het bij andere thuiswedstrijden van Liverpool wel massaal. Hadden wij de verkeerde wedstrijd uitgezocht ? In de 1e helft was het verder behoorlijk stil in het stadion. In de 2e helft sloeg even de vlam in de pan en kwam er behoorlijk wat lawaai van de Kop. Natuurlijk was Blackburn niet de meest aansprekende tegenstander en de wedstrijd was al snel beslist. De aanhang van Blackburn, ongeveer 2.000 man, was ook niet onder de indruk van de sfeer. Ze zongen ietwat treiterend; 3-0 and you’re still not singing. De Kop reageerde met een sneer naar de oud Liverpool manager Souness, Souness, what’s the score ?. Betreft sfeer was Anfield dus een tegenvaller.

Greame Souness zat met zijn Blackburn Rovers in grote degradatiezorgen. De spelers deden weinig moeite voor een goed resultaat en lieten zich makkelijk afslachten door Liverpool. Scheidsrechter was onze favoriet; Jeff Winters. Vooral zijn optreden in februari tegen 1 van de Neville broertjes heeft veel indruk op ons gemaakt. Helaas weinig opstootjes waar hij in actie hoefde te komen. Micheal Owen was gelukkig weer fit na zijn zoveelste blessure. Hij werd een paar keer goed de diepte in gestuurd en maakte 2 typische Owen goals. Barros gaf na een mooie actie de voorzet voor de 4-0. Met de overwinning mag Liverpool blijven hopen op de 4e plaats. Deze geeft toegang tot de voorronde Champions League. Zover is Liverpool afgegleden; met clubs als Charlton en Birmingham strijden om de 4e plaats. Een landstitel zit er de komende jaren niet in. Ondanks de kritische noten in dit verhaal hebben wij ons prima vermaakt in Liverpool. De glorietijd qua sportief succes en sfeer is helaas al jaren voorbij. Toch blijft Anfield een bijzondere plek.

Laatste wijziging verslag; 04-01-2005.
HOME VERSLAGEN