HOME VERSLAGEN

MÜNCHEN, OLYMPIA

BayernTicket
Bayern München – Stuttgart; 11 december 2004.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 63.000, uitslag; 2-2.

Scoreverloop;
29. Meißner       0-1
65. Kuranyi       0-2
67. Pizarro        1-2
89. Guerrero     2-2

Deze trip begon op de vrijdagavond in Arnhem. Hier stapten wij op de nachttrein naar München. Het werd een gezellige reis met als medepassagiers een maffe Oostenrijker uit Amsterdam, een Zwolse militair en enkele fans van Rot-Weiß Essen reeds op weg naar Unterhaching. Het werd een alcoholrijke avond met daaropvolgend een te korte nachtrust. Hierdoor lagen wij de volgende ochtend om 7:00 uur letterlijk uitgeteld op het ijskoude perron in München. Het zou de rest van de dag licht blijven vriezen. We strompelden naar ons hotelletje. Na enkele uren broodnodige slaap waren we weer wat opgeknapt. Met de U–bahn, een soort metro, gingen we naar het Olympia Park. Dit is een prachtig park aangelegd voor de Olympische Spelen van 1972. Met als middelpunt het Olympiastadion. Op tv lijkt dit stadion vooral groot, saai en heel erg Duits. In werkelijkheid is het nog veel groter en dan met name de hoofdtribune. Door het briljant ontworpen dak en de ligging is het zeker niet saai. De dakconstructie vormt één geheel met de omgeving en de nabij gelegen Olympiahalle. Het dak is een architectonisch hoogstandje en moet in de jaren ’70 erg modern geweest zijn. De lichtmasten passen hier echter totaal niet bij ! De indeling van het stadion maakt het wel typisch Duits. Net als in het Parkstadion is er achter de tribunes een omgang met vele stalletjes eten en drinken. Hier maakten wij natuurlijk gebruik van. We dronken een paar Lightbiertjes en aten wat. We aten onder andere een lokale specialiteit; Heisse Leberkase. Erg lekker !

De gehele omlijsting van de wedstrijd was verschrikkelijk commercieel. We vrezen dat het in het nieuwe stadion; de Allianz Arena alleen nog maar erger wordt. De wedstrijd was natuurlijk de kraker van de 17e speelronde in de 1.Bundesliga. Bayern tegen Stuttgart was het duel tussen de nummers 1 en 3 van de ranglijst. Stuttgart stond 3 punten achter op Bayern en de nummer 2; Schalke. Alle 3 ploegen hadden dus nog kans om Herbstmeister te worden. Dat wil zeggen; kampioen van de 1e competitiehelft, voor wat het waard is ! Maar natuurlijk was het ook de wedstrijd tussen de 2 grootste clubs uit het zuiden, een echte Sudderby dus. Dat trainer Felix Magath afgelopen zomer Stuttgart voor Bayern verruilde maakte het nog eens extra pikant. Het stadion was natuurlijk uitverkocht met 63.000 toeschouwers. Zeer veel fans van Stuttgart waren naar München gekomen. Behalve de 3.000 in het officiële uitvak zaten er zeker nog een 4.000 Schwaben verspreid over de Gegengerade. Dit was de lange zijde tegenover de hoofdtribune. Het door elkaar zitten van de fans leidde niet tot agressie. Er was dan ook maar weinig zichtbare politie aanwezig. Wij zaten ook op deze Gegengerade en dan ongeveer in het midden, waardoor we nog een heel redelijk zicht hadden op alles. Vreemd genoeg werden we door beide fangroepen niet getrakteerd op een Choreo alleen de gebruikelijke vlaggen en Doppelhalters De sfeer was aan beide kanten zeer goed. De fanatieke fans bevonden zich in de staanvakken en waren constant aan het zingen. Dit gebeurde uiteraard onder leiding van een Capo; een Ultra met megafoon. Beide teams begonnen voorzichtig aan de wedstrijd maar na een kwartier werd Stuttgart wat dreigender. Dit werd beloond met een doelpunt. Uit een hoekschop schoot Meißner de bal van dichtbij in het dak van het doel. Makaay werd één maal in stelling gebracht; hij liep zich vrij op links en werd goed aangespeeld. Zijn schot ging echter net naast het doel. De 2e helft was beter maar vooral spannender met kansen aan beide kanten. Maar omdat Kahn weer eens een bal losliet kon Kuranyi simpel de 0-2 intikken en leek de wedstrijd beslist. Pizarro scoorde met een fraaie volley echter snel de Anschlusstreffer. Hierna begon Bayern aan een slotoffensief. Opvallend was het slechte spel van Ballack. Hij raakte hierdoor zo geïrriteerd dat hij bij een opstootje een domme gele kaart kreeg. Vlak voor tijd scoorde Guerrero uit een hoekschop toch nog de onverdiende gelijkmaker. Omdat Schalke tegen degradatiekandidaat Freiburg slechts 1-1 speelde werd Bayern voor de 14e keer Herbstmeister. Het was allemaal weer typisch Bayern; slecht spelen en achter komen maar in de laatste minuten toch toeslaan.

Na het laatste fluitsignaal doofden de stadionlampen en werd een gigantisch vuurwerk afgestoken. Op hetzelfde moment begon op het veld een vage operazanger te zingen. Dit alles om te vieren dat Bayern Herbstmeister was geworden. Maar natuurlijk ook ter gelegenheid van de komende feestdagen. We bleven nog even hangen bij het stadion en liepen daarna naar het station van de U-bahn. Ondanks de drukte waren we snel weer op het Hauptbahnhof. Om een hapje te eten gingen we het stadscentrum in. Het was groot, druk maar best wel gezellig. Vooral dankzij de vele uitgebreide kerstmarkten. Helaas zaten alle restaurants bomvol. Met allemaal mensen die of kerstinkopen hadden gedaan of de wedstrijd hadden gezien. Uiteindelijk vonden we een restaurantje waar nog plek was. We bestelden een gigantische schnitzel met Bratkartoffelen. Met nog wat potjes bier genoten we na van deze enerverende dag. Het had best wel indruk op ons gemaakt ! Bij de grote ijsbaan namen we nog een Gluhwein en een McFlurry. Tijdig waren we weer in het hotel waar we snel insliepen !

Laatste wijziging verslag; 23-12-2004.
HOME VERSLAGEN