HOME VERSLAGEN

ANTWERPEN, DE BOSUIL

BosuilTicket
Antwerp Ė AA Gent; 18 januari 2003.
1e Klasse (1), toeschouwers; 6.000, uitslag; 1-4.

Scoreverloop;
  4. Mussa                  1-0
16. Machete               1-1
35. Van Hoyweghen   1-2
47. Kraouche             1-3
79. Ribus                   1-4

In het kader van 3 maal is ook in Belgie scheepsrecht, togen we voor de 3e keer in 1,5 jaar naar Antwerpen. In november 2001 maakten we keihard kennis met de wrede wetten van de Belgische Fancard; we werden bij Antwerp-Moeskroen niet binnengelaten. We besloten een Fancard van Antwerp te kopen, maar deze moest persoonlijk afgehaald worden. Op deze koude dag in januari dus de 3e keer dat we een Bosuilgerelateerd bezoek aan Antwerpen brachten. De Bosuil is makkelijk te bereiken, vanaf de ring lachen de lichtmasten je al toe.

Voordat we naar de Bosuil reden, gingen we een mysterie oplossen. Tijdens eerdere ritten over de ring van Antwerpen werd onze aandacht getrokken door lichtmasten, noordelijk van de Bosuil. Het waren niet de lichtmasten van Germinal Beerschot, Berchem Sport of het oude Veltwijck van Germinal Ekeren. We besloten zonder routebeschrijving richting lichtmasten te rijden. Dit bleek moeilijker dan gedacht, maar uiteindelijk kwamen we aan bij iets wat ooit een stadion moet zijn geweest. Hoewel, was het nu geen stadion meer? Het is maar wat je als definitie neemt. Het zag er in ieder geval erg vervallen uit. Aan de lange zijde stonden 2 bescheiden tribunes, achter het doel lag voornamelijk puin van wat vroeger onoverdekt staan was. Er werd er een jeugdwedstrijd gespeeld, dus mogelijkheid om navraag te doen naar de achtergronden van deze ground. Het terrein bleek van de club K.Merksem te zijn, uitkomend in de 1e Provinciale. Volgens een toevallige voorbijganger met hond heeft de club in een grijs verleden 2e Klasse Nationaal gespeeld.

Na dit avontuur gingen we stiekem een kijkje te nemen op het Kiel. Hier speelt de rivaal van Antwerp; Germinal Beerschot. Het Olympisch stadion van GB, gelegen in een achterbuurt van Antwerpen, was dicht. We besloten maar een hapje te eten in de frituur tegenover het stadion. We werden bediend door een zenuwachtig ogend vrouwtje, waarschijnlijk was dit haar 1e werkdag of ze was onder de indruk van haar Nederlandse gasten. Er was een enorme keuze aan frietsauzen en het smaakte ons allemaal prima. Na dit diner besloten we te vertrekken richting de Bosuil. Ruim op tijd arriveerden we bij de Bosuil, een parkeerplaats werd eenvoudig gevonden.

Na het kopen van de tickets besloten we net als in november 2001 een biertje te halen bij de Metropool. Het palmpje smaakte prima, echter deze kroeg was veranderd. In 2001 was het nog een echte kroeg, nu leek het meer op een soort restaurantje. Een biertje drinken werd toegelaten maar de ambiance was minder. Hierna was het tijd voor onze traditionele wandeling rond het stadion. Bij de ingang van het uitvak zagen we de binnenkomst van de supporters van AA Gent, een 5-6 bussen. Het uitvak was aan de buitenkant afgescheiden door middel van een muur van zeecontainers. Behalve wat gezwaai en geroep geen actie. Er was ook genoeg politie aanwezig om eventueel in te grijpen. We besloten nog een biertje te pakken in The Great Old. Dit zou de kroeg zijn van de harde kern, dat klopte. Het publiek was er jong en casual gekleed. Wellicht leden van de X-side of de Antwerp Casual Crew zoals de heren zich tegenwoordig noemen. De groep is berucht en hebben een vriendschapsband met Feyenoord. Het lijkt echter of ze de laatste jaren wat rustiger zijn geworden. De sfeer in de kroeg was prima.

Stadion de Bosuil is er voor de liefhebber. Het is net als de club vergane glorie, maar dat maakt het juist mooi. Ondanks vele plannen van voorzitter Eddy Wouters om een nieuw stadion te bouwen is daar tot op heden weinig van gekomen. Al sinds 1923 speelt Antwerp aan de Oude Bosuilbaan. Oorspronkelijk had het stadion 38.000 plaatsen en tamelijk vlakke rondgaande tribunes, zoals in het Olympisch van Amsterdam. Later werd de capaciteit verhoogd tot een 60.000 plaatsen. Het huidige hoofdgebouw en de hoofdtribune zijn van 1923. Tegenover de hoofdtribune staat een halfoverdekte tribune. Dit is ook een oud beessie met houten banken. De grote onoverdekte tribunes achter het doel werden gesloten door de stad Antwerpen wegens bouwvalligheid. Ze zijn vervangen door aan 1 zijde een wereldberoemd lelijk bouwwerk met 800 business seats. Aan de andere kant een moderne familietribune met 3.000 zitplaatsen. De huidige capaciteit is 16.649 waarvan 14.053 zitplaatsen. Het blijft een fantastisch stadion wat veel historie uitademt, je waant je terug in de tijd toen het nog de Hel van Deurne werd genoemd en er vele malen de Derby der Lage landen werd gespeeld.

De realiteit was echter dat we een wedstrijd zagen tussen 2 middelmatige teams uit de Belgische 1e Klasse. Het was de 1e wedstrijd na de winterstop dus iedereen had er weer zin in. Wij zaten vandaag op tribune 2, de gedeeltelijk overkapte tribune met houten banken. Hier zit of staat ook het fanatiekere gedeelte van de Antwerpaanhang, deze leeft enorm mee met de wedstrijd. Vlak voor de aftrap vroeg de speaker nog om vooral geen vuurwerk af te steken. Gelukkig werd hier niet naar geluisterd, er was even later met name bovenin veel Bengaals vuur te zien. De sfeer zat er prima in en ondanks het vuurwerk deed het Engels aan.

Net als de Bosuil heeft ook Royal Antwerp FC een grote historie. Het is de oudste club van het land en was de eerst ingeschreven club bij de Belgische bond, de club is dan ook trots houder van Stamnummer 1 en heeft als bijnaam the Great Old. De 4 kampioenschappen en 2 nationale bekers dateren echter van voor de jaartelling. De club had in 1993 nog een oprisping met het behalen van de finale van de Europa Cup 2, er werd echter verloren van Parma. Je krijgt de indruk dat de club blijft teren op het verleden. Ook loopt de club erg te koop met de samenwerking met Manchester United. Overal kom je het logo van Manchester United en de kreet Stamnummer 1 tegen.

Voor de wedstrijd werden we nog getrakteerd op een parade. Vertegenwoordigers van diverse fanclubs liepen over het veld met het vaandel van hun club. Dit onder begeleiding van een fanfare korps. Na een verstoorde minuut stilte voor 2 overleden oud-Antwerpspelers zocht Antwerp de aanval. Al in de 4e minuut viel de 1-0; uit een vrije trap van cultheld Patrick Goots kopte Mussa de 1-0 binnen. Echter voor de pauze stond het alweer 1-2, tot genoegen van de ongeveer 400 meegereisde AA Gentsupporters. Het was een aantrekkelijke 1e helft dankzij 2 ploegen die er vol voor gingen. In de rust bleek telefoneren naar het thuisfront een kansloze optie. Door de speakers dreunde de muziek zo hard, dat je mekaar amper kon verstaan, desondanks vermaakte C&U zich prima.

Na de pauze hoopten we dat Antwerp er vol op zou gaan om de achterstand goed te maken. Echter de 2e helft was nauwelijks begonnen of keeper Yves Feys moest al weer vissen. Kraouche van Gent zorgde met een kopbal voor de beslissende 1-3. Het werd een verdiende overwinning voor de 11 van de Nederlandse trainer Jan Olde Riekerink. Na afloop waren de fans van Antwerp de nederlaag echter snel vergeten en werd alweer vooruit gekeken naar de volgende wedstrijd. Op woensdag stond in de kwartfinale van de beker de stadsderby Antwerp - Germinal Beerschot op het programma. Tijdens de wedstrijd werden al liederen over de buren gezongen; Ratten gaan eraan ole, ole en Antwerp is de ploeg vanít stad.

Conclusie; leuke avond, mooie historische club, fanatieke aanhang, stadion om verliefd op te worden, maar helaas geen punten voor Antwerp.

Laatste wijziging verslag; 05-03-2006.
HOME VERSLAGEN