HOME VERSLAGEN

BRUGGE, JAN BREYDELSTADION (3)

BruggeTicket3
Club Brugge – Anderlecht; 26 maart 2006.
1e Klasse (1), toeschouwers; 28.500, uitslag; 0-2.

Scoreverloop;
  8. Frutos     0-1
86. Frutos     0-2

Eindelijk mocht uw webmaster ook eens mee naar een thuiswedstrijd van Club Brugge. En gelijk naar de absolute topper in België; Club Brugge – Anderlecht! De C&U equipe werd op deze zondag versterkt door Michiel uit de Oostblokflat. We arriveerden in een zonnig Brugge om 11:00 uur in de ochtend, vroeg maar de aftrap was dan ook al om 13:00 uur. Na een rondje om het stadion was het tijd voor een biertje bij de taveerne Olympos. Dit is een grote kroeg voor het stadion. Deze Olympos heeft een gigantisch gedeeltelijk overdekt terras met diverse biertaps en een heerlijk ruikende barbeque. Ook de stand van Blue Army staat hier, bekend onder de naam; de Blokhut. Wij kochten er een boek.

Naast de Olympos ligt de parkeerplaats voor de bussen van de diverse fanclubs van Club Brugge. De fans kunnen dus eerst in de bus een biertje drinken en bij aankomst in Brugge rollen ze zo de Olympos binnen. Het was dan ook erg druk bij de Olympos. Al snel kwamen we enkele bekenden tegen. Helaas was er nog niemand met onze tickets, maar na enig gebel kwamen ze boven water. De sfeer bij de Olympos was ontspannen, onder het genot van enkele glazen Jupiler werd het Belgische en Nederlandse voetbal besproken, conclusie was dat Guus Hiddink een Belgische trainer is. Het was gezellig want al snel was het 12:30 uur en tijd om richting stadion te gaan.

Club Brugge stond vooraf 4 punten achter op de koplopers Standard en Anderlecht. Dus om het landskampioenschap te prolongeren moest Club Brugge absoluut winnen. Een moeilijke opgave voor een team wat eigenlijk de hele competitie al zeer stroef draait. Tijdens zijn vorige bezoeken aan het Jan Breydel zat Pimmetje aan de Noordzijde, nu hadden we kaarten voor de Zuid. In de onoverdekte hoek naast de hoofdtribune. Hoewel er lange rijen voor de toegangspoorten stonden waren op tijd bij onze plaatsen. Althans we zaten op een stoeltje, iedereen zat op de plek die hem of haar uitkwam.

Vanaf Zuid hadden we een mooi uitzicht op de tifo die de Blue Army had georganiseerd op de Noordtribune. De tifo bestond uit in verticale strepen de clubkleuren blauw en zwart met centraal het wapen van FCB. In de strepen waren een aantal vlaggen verwerkt waarop diverse hoogtepunten en legendes uit de historie van FCB stonden afgebeeld. Meestal is C&U niet erg pro-tifo maar deze actie zag er fraai uit. Ook de verbale sfeer was goed, Club werd fanatiek aangemoedigd. De fans van Anderlecht zaten aan de andere zijde van Zuid. Binnen 10 minuten ontplofte hun vak want Prutos scoorde de 0-1 na zwak verdedigen van Club Brugge.

Een Anderlechtfan in ons vak juichde heel voorzichtig. Snel stond er een fan van Brugge naast hem om te vertellen dat Anderlecht niet zijn favoriete club was. Anderen begonnen de Anderlechter te bekogelen met rotzooi, snel koos hij eieren voor zijn geld er verdween uit ons vak. Een ander persoon kreeg een aanval van epilepsie. Snel was de EHBO ter plaatse om de persoon te helpen. Na een 5 minuten verliet de man onder begeleiding van de EHBO het vak. Door alle commotie, de EHBO kwam met 10 man en een ambulance het vak op, kon Pimmetje het doelpunt van Frutos niet goed zien.

Een onmachtig Brugge was niet in staat om Anderlecht serieus in de problemen te brengen. In de periode rond de pauze was er nog enige druk van Brugge. De sfeer bleef goed ondanks de teleurstellende wedstrijd. Bijna het het gehele stadion zong enthousiast We hate Sporting. Brugge kreeg een paar halve kansen maar Anderlecht bleef rustig op de been. Professioneel werd de haperende Brugse machine nog verder ontregeld. Veel kleine overtredingen en gezeur bij de scheids. Een mooie voetbalwedstrijd werd het nooit. Weer Frutos maakte vlak voor tijd een einde aan alle illusies van Brugge met zijn 2e doelpunt van de middag. De slungelige Argentijn Nicolas Frutos maakt zo alweer zijn 9e doelpunt in 10 wedstrijden voor Anderlecht. In januari kwam hij over van Independiente en hij is nu al een belangrijke speler voor Anderlecht.

De 0-2 uitslag betekende de 1e overwinning van Anderlecht in Brugge sinds 5 jaar maar ook dat Brugge afhaakt in de race om de titel. Het Brugse publiek verliet snel het stadion. De spelers van Anderlecht bedankten uitgebreid hun uitzinnige fans. De Anderlechtsupps zongen sarrend White stripes van Seven Nations Army. Dit is het nummer wat te horen is bij een doelpunt van FCB. Ondertussen was een groep fans van Brugge op de Oosttribune druk bezig met het uitdagen van Anderlecht. Er werden allerlei gebaren gemaakt naar het bezoekersvak. Het was wat rennen, in hekken hangen en een potje stoeien met de stewards. Maar beide partijen werden gescheiden door uitgebreide hekwerken, dus geen kans op fysiek contact. De politie hield alles scherp in de gaten, ook vanuit de lucht waar een helikopter rondcirkelde.

Wij gingen terug naar de Olympos voor de nababbel. Het sierde de fans van Brugge dat de scheidsrechter niet de schuld kreeg van de nederlaag. Hoofdoorzaak was het zwakke spel van hun eigen favorieten. De positie van trainer Jan Ceulemans lijkt ondanks de zwakke resultaten voorlopig onaantastbaar, daarvoor heeft deze legende van FCB te veel krediet bij de fans. Na nog een paar drankjes namen we afscheid van Brugge en sloten we aan in de file om Brugge te verlaten. Op de snelweg naar Gent wederom file, desondanks waren we vlot weer thuis. Geen wonder want uw webmaster heeft de halve reis liggen snurken in de auto. Ook het boek van de Blue Army gelezen. Passion for life beschrijft het supporterleven van 5 prominente leden van de BA. Een vlot geschreven boek met herkenbare passages. Ondanks de teleurstellende wedstrijd was ons bezoek aan Brugge zeer de moeite waard en voor herhaling vatbaar.

Laatste wijziging verslag; 29-03-2006.
HOME VERSLAGEN