HOME VERSLAGEN

COVENTRY, HIGHFIELD ROAD

CoventryTicket
Coventry City – Nottingham Forest; 6 april 2005.
Championship (2), toeschouwers; 22.221, uitslag; 2-0.

Scoreverloop;
23. Mc.Sheffrey  (P)   1-0
40. Adebola                2-0

Reeds rond 17:00 uur arriveerden wij in Coventry. Parkeren in de directe omgeving van het stadion was op dat tijdstip al moeilijk. Er waren maar weinig plaatsen vrij in de smalle straatjes. Verder was ons niet altijd duidelijk of parkeren toegestaan was. We gokten niet en na wat zoeken vonden we een geschikte plek voor de auto. Kaartjes voor de wedstrijd hadden we de vorige dag al gekocht dus was er geen reden om al naar het stadion te lopen. We besloten het centrum van de stad te gaan verkennen, wat ongeveer 15 minuten lopen was. Het centrum van Coventry is geen toeristische topper, er zijn maar een paar pittoreske plekjes. Verder is het vooral veel nieuwbouw. Niet zo vreemd want in de 2e wereldoorlog is Coventry zwaar getroffen door Duitse bombardementen. We waren er dus snel uitgekeken en liepen terug richting het stadion. Na een vette hap was het tijd voor bier. Hiervoor gingen we naar de pub the Beer Engine in Far Gosford Street. Hier zaten behoorlijk wat fans, vooral van Forest. Deze fans hadden weinig vertrouwen in een goede afloop. Volgens hun was het geen 6-punten wedstrijd maar een 9-pointer. Het ooit zo succesvolle Nottingham Forest maakte dan ook een dramatisch seizoen door. Het gehele seizoen stond de club al in de degradatiezone. De stand onderin voor de wedstrijd;
18. Plymouth          40-45
19. Coventry          40-44
20. Brighton           40-44
21. Cardiff City      39-43
22. Gillingham        40-43
23. Nottingham      39-39
24. Rotherham       40-28
Voor beide ploegen waren de belangen dus groot. Na een paar heerlijke pints was het tijd om richting het stadion te gaan. De andere pubs in de genoemde straat zaten ook vol met fans. Voor één van de pubs stonden de boefjes van Coventry, duidelijk herkenbaar aan hun casual kleding. Ze werden echter nauwlettend in de gaten gehouden door de politie. De omgeving van Highfield Road is typisch Engels. Veel smalle straatjes met de karakteristieke arbeidershuisjes. De buurt maakte een wat verpauperde indruk. Zo vlak voor een wedstrijd heerste er een gezellige drukte met fans. We kochten een programma en het fanzine Twist ‘n’ Shout.

Het was één van de laatste wedstrijden van Coventry City op Highfield Road. Na een verblijf van 106 jaar ging de club verhuizen naar de prestigieuze Coventry Arena. Deze ligt aan de rand van Coventry, ver weg van de binnenstad en de gezellige pubs. De vraag was of Coventry City een nieuw stadion echt nodig had. Highfield Road was weliswaar wat verouderd maar qua capaciteit en voorzieningen was het nog heel redelijk, zeker als Coventry geen Premier League speelt. Mooi is dat bijna alles in het stadion Skyblue is, de clubkleuren. Het stadion zat deze avond bijna vol, de 22.221 toeschouwers waren een seizoensrecord. Wij zaten op de 1e ring van de dubbeldekker achter het doel, de West Terrace ter hoogte van de hoekvlag. Dit was de tribune met de fanatieke aanhang van Coventry. Het uitvak aan de lange zijde begon op 10 meter afstand van ons. Ondanks de slechte resultaten waren er ruim 4.000 fans meegekomen uit Nottingham. Wij zaten dus middenin de sfeer en deze was electric ! Vooral het zingen van de Forest aanhang was indrukwekkend, meerdere keren kippenvel ! Maar ook Coventry liet zich zeer goed horen. Uit hun afwisselende repertoire herinneren wij ons;
- Let’s all sing together.
- We are stayin’ up, we’re stayin’ up !
- Mickey Adams Sky Blue Army.
- Coventry la la la.
- Can't we play you every week ?
- You’re from a small town in Derby.
- Going down, going down.
De laatste drie waren uiteraard gericht aan de Forest aanhang. Die reageerden gevat op het laatste met So are we, so are we. Opvallend was dat zowel de aanhang van Forest als die van Coventry op onze tribune de gehele wedstrijd bleven staan. Terwijl Highfield Road toch echt een all-seater is. De massaal aanwezige politie en stewards ondernamen hiertegen geen actie. Er werd wel actie ondernomen tegen fans die elkaar aan het uitdagen waren. Deze fans werden door een agent apart genomen en streng toegesproken. Blijkbaar was er respect voor de agent want deze fans waren gelijk een stuk rustiger. Weinig respect hadden wij voor een irritante steward die ons verbood om foto’s te maken !

Voor deze wedstrijd was er geen minuut stilte in verband met het overlijden van de paus. In het begin waren er voor beide ploegen een paar kansen. Maar al snel was duidelijk dat Coventry City de betere ploeg was. In de 23e minuut kreeg Coventry een strafschop na een handsbal. Blijkbaar had Coventry dit seizoen al enig strafschoppen gemist want veel mensen op onze tribune durfden niet te kijken. Gary McSheffrey schoot echter onberispelijk raak. Vlak rust besliste Dele Adebola de wedstrijd. In het strafschopgebied passeerde hij op prachtige wijze een paar verdedigers en schoot de 2-0 binnen. De pauze werd door C&U gebruikt om onder andere een pie te eten, de gekozen variant Cheese & onion was echter erg vies ! In de 2e helft deed Coventry het wat rustiger aan en liet het Forest wat komen. Forest maakte echter een zeer armoedige indruk en pas diep in de 2e helft kwamen er een paar kansen met onder andere een kopbal op de lat. De fans van Forest bleven echter de gehele wedstrijd achter hun ploeg staan. Natuurlijk werd het wat stiller na de 2-0 maar deze fans verdienen een betere ploeg ! Onder de aanhang van Coventry was de sfeer fantastisch. Door de 2-0 uitslag nam Coventry City afstand van de degradatiezone. Terwijl de problemen voor Nottingham Forest alleen maar groter werden, degradatie kwam erg dicht bij voor deze club. Rond de 80e minuut werd zelfs de wave ingezet door het thuispubliek. Met name het hilarische Twist and Shout was populair. Zelfs na de wedstrijd op weg naar de uitgang ging het zingen door. Voor ons wat dit een schitterende wedstrijd om Highfield Road mee te maken. Na afloop liepen we terug naar Far Gosford Street voor nog maar een biertje. Later gingen we nog naar een snackbar waar we enorm schrokken. Er kwamen 2 Pakistaanse homo’s binnen die stomdronken en zeer vervelend waren ! Een bizar einde van een fantastische avond in Coventry !

Laatste wijziging verslag; 18-04-2005.
HOME VERSLAGEN