HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

MILTON KEYNES, NATIONAL HOCKEY STADIUM

DonsTicket
MK Dons – Darlington; 14 april 2007.
League Two (4), toeschouwers; 5.730, uitslag; 1-0.

Scoreverloop;
57. Platt    1-0

De MK Dons zijn zonder enige twijfel de meest omstreden club van Engeland en misschien ook wel van Europa, al is Red Bull Salzburg ook een goede kandidaat. De originele club Wimbledon moest in 1992 noodgedwongen haar stadion Plough Lane verlaten en ging groundsharen op Selhurst Park, het stadion van Crystal Palace. Geen ideale situatie maar desondanks was de club tot 2000 een vaste waarde in de Premier League. Na de degradatie ging het minder en de zakenman Pete Winkelman benaderde het bestuur voor een verhuizing naar het 100 kilometer noordelijker gelegen Milton Keynes. Ondanks vele protesten van eigen fans en die van andere clubs ging de club in de zomer van 2003 inderdaad verhuizen. Inmiddels is de naam veranderd in MK Dons. Deze situatie is natuurlijk het schrikbeeld voor de fans van kleinere clubs die vaak moeite hebben het hoofd boven water te houden. Behalve omstreden is MK Dons vooral niet populair bij andere fans. Terwijl het natuurlijk ook erg modieus is om sympathie te hebben voor AFC Wimbledon. De club die in 2003 is opgericht door fans van het originele Wimbledon en nog wel haar thuisbasis heeft in het zuiden van Londen.

Inmiddels wordt er in Milton Keynes gebouwd aan een nieuw stadion met een royale capaciteit van 22.000 plaatsen. Goede reden om eens een kijkje te gaan nemen in het NHS en zo het geval MK Dons met eigen ogen te gaan beoordelen. Papagaaien vanachter je pc is veel te gemakkelijk. Verassend genoeg waren er nog 3 liefhebbers te vinden voor dit tripje. We troffen elkaar op de vroege zaterdagochtend op Schiphol. Het inchecken verliep vlotjes en zonder grote vertraging stegen we op in de richting van Londen Luton. Op Luton werden we met een pendelbusje van het vliegveld naar de autoverhuurcentrale gebracht waar onze zilvergrijze Toyota Prius al stond te glimmen. Voor 14 pondjes konden we het eigen risico afkopen en dat werd maar gedaan. Goedgemutst stapten we in de auto en daar zaten we een kwartier later nog. De sleutel (?) had de vorm van een USB-stick, het was een automaat en waar zat toch de handrem. Slechts enkele vragen die het starten van het voertuig lange tijd tegenhielden. De handleiding bracht gelukkig uitkomst.

Milton Keynes ligt vlakbij Luton Airport en zo hadden we tijd genoeg om een beetje te gaan groundhoppen. De keuze in de buurt was behoorlijk beperkt en uiteindelijk hadden Hitchin Town en Stevenage Borough het genoegen bezocht te worden. Ooit werd Stevenage Borough kampioen van de Conference maar mocht het niet promoveren vanwege de accommodatie. Daar is in betrekkelijk korte tijd flink want aan veranderd want er staat nu een stadion waar menig League club jaloers op zou zijn. Bij het stadion, met de mooie naam Broadhall Way, stond een poort open. Netjes als wij zijn zochten we eerst even iemand op om toestemming te vragen in plaats van direct naar binnen te stormen. Een overijverige manager van vast wel iets kwam in draf op ons af. We mochten onder geen beding van binnen foto’s maken want het was matchday en dan heb je een kaartje nodig. Dat het bijna 3 uur voor de wedstrijd was maakte niets uit. Na lang zeuren en smeken mochten we heel even fotograferen en daarna maar weer snel opgerot. Enigszins teleurgesteld maakten we maar een rondje buitenom. Aan de andere kant stond ook een poort open en snel schoten we een paar plaatjes. We werden al snel weer gespot door de manager die alweer in draf op ons af kwam. We hadden het snel bekeken in Stevenage en hadden zeker geen behoefte om nog geld te spenderen in de fanshop.

Milton Keynes is hét voorbeeld van een New Town. In de jaren ‘60 wezen studies uit dat er in het noorden van Buckinghamshire plek was voor een grote stad. Er werd gekozen voor een terrein waarin de kernen Stony Stratford, Bletchley en Wolverton lagen. Het dorpje Milton Keynes werd naamgever van de nieuwe stad. Milton Keynes is dus aangelegd en dat merk je direct. Ruim opgezet en enkel rechte wegen, het enige niet rechte zijn de vele rotondes. Al snel zagen we het stadion liggen en gingen we op zoek naar een parkeerplekje. Dat vonden we bij het station. Het heerlijke lentezonnetje lokte ons naar het National Hockey Stadium. Achter de East stand werd gebouwd en er lag een enorme zandhoop. Vier man dachten hetzelfde en begonnen als een stel opgewonden kleuters te klimmen. Vanaf de heuvel hadden we mooi uitzicht op het National Hockey Stadium.

Het geheel is gebouwd halverwege de jaren ‘90 met nog in gedachte de medaille die Engeland in Seoul bij het hockey haalde. Ten behoeve van MK Dons werden er aan de korte kanten 2 tijdelijke tribunes neergezet. Er werd voor de eerste keer gevoetbald op 27 september 2003 tegen Burnley. Voor 5.600 nieuwsgierige toeschouwers werd het 2 – 2. Ondanks de degradatie vonden een kleine 3.000 mensen gemiddeld dat seizoen de weg naar het stadion. Waar het nieuw opgerichte AFC Wimbledon omhoog stormt in de amateurliga’s bewandeld MK Dons tot genoegen van veel mensen de omgekeerde weg en bevind het zich nu in de laagste profdivisie. Ondanks de teleurstellende resultaten stegen de toeschouwersaantallen wel en er komen nu gemiddeld 5.000 mensen. Na het maken van de foto’s rolden weer naar beneden en gingen verder met ons rondje.

Vooraf was ik erg nieuwsgierig naar de samenstelling van de aanhang van MK Dons, ik vreesde veel gezinnen met kleine kinderen uit de vinexwijken van Milton Keynes. Behalve de drie uitgenodigde jeugdelftallen op onze tribune viel het allemaal reuze mee. Er waren best wel veel ouderen en ook erg veel mensen met een replicashirt van MK Dons. Hier en daar een replicashirt van een grote club maar dat zie je wel vaker bij clubs in League Two. Alle negatieve publiciteit kan de lokale bevolking dus allemaal weinig schelen en zij supporteren nu gewoon hun lokale team en daar is niks mis mee. Vier kaartjes voor de West Stand waren samen 48 pond en met een cheeseburger, er waren geen pies pies of ander types stadionvoer, namen we plaats in de zon. Uiteraard nog op de foto met de mascotte en toen kon het voetbal beginnen.

League Two betekend dat de spelers niet al teveel kwaliteit hadden al staan de Dons 4e en doet Darlington het ook niet echt slecht. De Dons waren wel beter en verdienden ook de zege door een mooie kopbal tien minuten na rust. Aan Donskant liep wel een heel erg slechte linksback rond. Roodharig dus extra opvallend raakte hij echt geen bal goed en won geen duel. Gelukkig stond er in het doel een echte international. Akemole is namelijk keeper van Nigeria en voldeed aan alle clichés die er de ronde doen over Afrikaanse keepers. Hij kon niets vangen, meevoetballen bestond uit richting bal trappen en hopen hem te raken en vrijwel alle uittrappen vlogen het stadion uit. Hij had wel twee erg goede saves in het laatste kwartier waarbij de tweede meer geluk dan wijsheid was.

Het voetbal was dus niet erg boeiend en dat is het NHS ook niet. Het was dus een middagje heerlijk zonnen in Milton Keynes. Bij een bezoek op een regenachtige middag in november was het verslag waarschijnlijk een stuk negatiever geworden. De sfeer tijdens de wedstrijd was best wel goed. Regelmatig aanmoedigingen en gezang vanaf de Cowshed, de overdekte tribune achter het doel. Maar ook op de hoofdtribune waren de mensen enthousiast, er werd meegeklapt, gemopperd en aangemoedigd. Het enige wat een franchisegevoel gaf was het vele lopen naar de hamburgertent, maar daar deden wij ook mee. Het toeschouwersaantal van 5.730 is ook prima voor een subtopper in League Two en zeker voor een club die een paar jaar terug eigenlijk op nul is begonnen. Van de ongeveer 150 Darlington supporters was niets te horen geweest, ze hadden net als ons meer van de zon genoten dan naar de wedstrijd gekeken. Het lijkt erop dat het leaguevoetbal in Milton Keynes wortel aan het schieten is. Enerzijds is dat mooi, omdat ik de mensen in Milton Keynes hun voetbal gun en op deze manier de anti-mkdons-papagaaien de mond wordt gesnoerd. Anderzijds hoop ik niet dat de geslaagde verhuizing van Wimbledon/MK Dons navolging gaat vinden. Blij geen 0-0 gezien te hebben en verrast door de behoorlijk goede sfeer van de thuisfans gingen we weer richting auto.

Laatste wijziging verslag; 14-06-2007.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB