HOME VERSLAGEN

DÜSSELDORF, LTU ARENA

DusseldorfTicket
Fortuna Düsseldorf – Rot-Weiß Essen; 5 augustus 2005.
Regionalliga Nord (3), toeschouwers; 18.749, uitslag; 2-4.

Scoreverloop;
11. Albertz             1-0
17. Podszus            2-0
35. Bemben            2-1
47. Bemben    (P)   2-2
53. Wehlage   (P)   2-3
87. Bemben            2-4

Scheiding binnen C&U ! Wegens vakantieverplichtingen ging er een afvaardiging naar Düsseldorf en op dezelfde avond ging er een clubje naar Brugge. Op deze vrijdag stond in Düsseldorf de wedstrijd Fortuna Düsseldorf – Rot Weiß Essen op het programma. Beide clubs zijn echte Traditionsverein met een grote aanhang, de steden liggen vlak bij elkaar en er zou gespeeld worden in het nieuwe stadion van Düsseldorf, de LTU Arena. Genoeg redenen dus om naar Düsseldorf te rijden. Dat laatste viel tegen door de vele regen en files onderweg. Het nieuwe stadion ligt op de plek waar vroeger het Rheinstadion stond. Dit is in 2002 gesloopt. Het nieuwe stadion is vooral gebouwd met het oog op het WK voetbal 2006. De steden Düsseldorf, Keulen en Mönchengladbach voerden een prestigestrijd om speelstad te worden tijdens het WK. Helaas voor Düsseldorf werd gekozen voor Keulen. Het stadion vormt een onderdeel van het gigantische complex van de Messe Düsseldorf. Het complex heeft een eigen afslag op de snelweg en deze leidt rechtstreeks naar de ook al gigantische parking met een capaciteit van 20.000 plaatsen! Op de parkeerplaats stonden vooral veel auto’s met een kenteken uit Essen. Van de parkeerplaats was het nog een 15 minuten lopen naar het stadion.

Na het slopen van het Rheinstadion ging Fortuna weer in het oude Paul Janes spelen, waar wij in 2003 op bezoek waren. Dit knusse stadionnetje midden in de stad is een wereld van verschil met de nieuwe LTU Arena. Na een paar proefwedstrijden vorig seizoen speelt F95 dit seizoen alle wedstrijden in de LTU. Voor C&U was het deze dag de 1e keer in een nieuwe Duitse Arena. De LTU Arena is zonder twijfel indrukwekkend. De buitenkant bestaat uit een gigantisch doorzichtig scherm bestaande uit stalen buizen. De lay-out van de trappen en omgangen is mooi. De binnenkant heeft dezelfde indeling als de vele andere nieuwe Duitse stadions; een rechthoekige vorm met dichte hoeken. De tribunes bestaan uit 2 niveaus en het is mogelijk het gigantische dak te sluiten. Het gevoel is echter van een enorme hal waarvan het dak een stukje open kan. Voorzieningen als toiletten en eten/drinken zijn allemaal zeer ruim opgezet. De stoeltjes hebben allerlei verschillende kleuren. Helaas geen staanplaatsen ondanks vele verzoeken van de fans van Fortuna om toch een vakje met staanplaatsen te maken. Conclusie is een mooi stadion maar wel erg steriel en commercieel.

Het mag in Düsseldorf blijkbaar allemaal wat kosten. Om misschien speelstad te zijn op het WK wordt er € 240 miljoen geïnvesteerd in een stadion. Dit stadion is daarna wel een maatje te groot voor de 2 vaste bespelers; Fortuna Düsseldorf en Rhein Fire. Dat laatste team speelt een vage variant op rugby. Verder een overvloed aan personeel; op de parkeerplaats, bij elke deur een steward en bij het eten en drinken meer dan genoeg personeel. Geen wonder dat het spelen in de LTU voor Fortuna pas winstgevend wordt bij een 12.000 toeschouwers. Dat er alleen maar alcoholvrij bier werd verkocht was natuurlijk ook niet goed voor de omzet. Dit stadion geeft wel de grote tegenstellingen van de Regionalliga weer; deze gigantische en protserige Arena, een week eerder waren we in het knusse sportparkje van Emden.

We besloten dit keer bij de Essener te gaan zitten, dat betekende een plaats op de 2e ring. De gehele 2e ring achter het doel was gereserveerd voor de bezoekers. Een 4.000 – 5.000 fans uit Essen waren aanwezig. Ze zorgen voor de wedstrijd met de fans van Fortuna voor een geweldige sfeer. Er was duidelijk sprake van een rivaliteit tussen beide clubs. Het zingen bestond vooral uit onvriendelijkheden over en weer. Voor de wedstrijd klonk er tussen de reclame door harde muziek in het stadion, wellicht van de bekende band die Toten Hosen. Deze band komt uit Düsseldorf en de bandleden zijn supporter van Fortuna. Zo stonden er in het stadion ook reclameborden van de band. Het totaal aantal toeschouwers viel wat tegen. Reden was wellicht dat Düsseldorf de competitie was begonnen met 2 nederlagen tegen Osnabrück en Wattenscheid. Essen had na de overwinning in Emden thuis verloren van Lübeck. Vooraf aan beide kanten geen choreo en ook weinig vlagvertoon. Verklaring was volgens het fanzine Schlossturm dat vlaggen met houten stokken verboden waren in de LTU Arena. Het genoemde fanzine zag er professioneel uit en bevatte een aantal uitstekende artikelen.

Fortuna begon goed aan de wedstrijd of was het Essen dat hopeloos begon? In ieder geval stond het na een kwartier spelen 2-0 voor de thuisploeg en werd het angstig stil in het bezoekersvak. Het was dankzij de keeper van RWE dat de achterstand niet groter werd. Na een half uur kwam Essen wat terug. Er werd zelfs gescoord maar deze treffer werd afgekeurd omdat de scheidsrechter al had gefloten voor een vrije trap. Deze vrije trap werd schitterend genomen door Michael Bemben en zo werd het 2-1. Na de pauze ging Essen op jacht naar de gelijkmaker, vrij snel kreeg Essen een strafschop van de scheidsrechter. Dezelfde Bemben maakte hieruit de 2-2 gelijkmaker. Het Essenvak werd uitzinnig, helemaal toen iets later Essen weer een strafschop kreeg. Nu was het Holger Wehlage die de 2-3 maakte. Het Auswärtsieg, Auswärtsieg werd weer volop gescandeerd door de Essener. Bij de fans van Fortuna werd het wat stiller. Fortuna probeerde wanhopig iets terug te doen en claimde nog een strafschop. Wederom werd er een doelpunt van Essen afgekeurd, wegens buitenspel en weer scoorde Michael Bemben daarna met een vrije trap zijn 3e doelpunt van de avond.

De 2-4 eindstand van deze memorabele wedstrijd betekende de 1e overwinning van Essen in Düsseldorf sinds 1969 ! Uiteraard bedankten de uitzinnige fans en spelers van Essen elkaar na afloop weer uitgebreid. Voor ons dus 2 uitwedstrijden van Essen binnen een week. Beide wedstrijden waren super maar voorlopig hebben we even genoeg RWE gezien ! Na nog wat zoeken op de parkeerplaats vonden we de auto terug. Hier was het uiteraard vanwege de drukte even wachten voordat we de parkeerplaats konden verlaten. Bij de oprit van de Autobahn richting Essen stond het helemaal vast. Wij konden vrij doorrijden naar de andere oprit richting Venlo. Gelukkig op de terugweg geen regen en files. We konden terugkijken op een mooie avond in Düsseldorf.

Laatste wijziging verslag; 29-09-2005.
HOME VERSLAGEN