HOME VERSLAGEN

NOTTINGHAM, CITY GROUND

ForestTicket
Nottingham Forest - Crystal Palace, 14 januari 2001.
Division One (2), toeschouwers; 21.198, uitslag; 0-3.

Scoreverloop;
25. Forssell        0-1
45. Forssell        0-2
84. Freedman     0-3

Omstreeks 11 uur in de ochtend vertrokken we vanuit het nabij gelegen Loughborough richting Nottingham. Normaal gesproken ruim op tijd want via de provinciale weg zou het een half uurtje rijden zijn. Helaas kwamen we een paar kilometer voor Nottingham terecht in een file. Wellicht was de oorzaak van de file de typisch Engelse mist die er die ochtend hing. In ieder geval zaten we op het moment dat de wedstrijd begon, 13:00 uur, nog steeds in de auto. Hierdoor ging het traditionele pubbezoek, het rondje om het stadion, het sfeerproeven en het bezoeken van de clubshop letterlijk en figuurlijk de mist in ! Om 13.05 uur konden we eindelijk de auto parkeren en rond 13:15 uur bereikten we rennend the City Ground. We kochten snel kaartjes en wederom rennend gingen we de tribune op. We zaten op de lange zijde tegenover de Main Stand op de Brian Clough Stand. Deze tribune is vernoemd naar de legendarische manager van Nottingham Forest. Cloughie maakte in de periode van 1975 tot en met 1993 furore met Forest. Hij won met de club 2 x de Europa Cup 1 (1979 en 1980), 1 x het landskampioenschap (1978), 4 x de Leaguecup (1978, 1979, 1989 en 1990) en de Europese Supercup in 1980. Fantastische prestaties voor een provincieclub als Forest ! Terecht dus dat er een tribune naar hem is vernoemd.

The City Ground is een erg mooi stadion, gelegen aan de boorden van de rivier de Trent. Het stadion had mede voor het EK van 1996 een behoorlijke opknapbeurt gehad. Door de rode stoeltjes doet het wat denken aan Old Trafford. Door een aantal rariteiten heeft het stadion een zeer eigen identiteit. De al genoemde Brian Clough Stand loopt vloeiend over in de Bridgford Stand aan de korte zijde. In deze Bridgford zit een soort knik, 1/3 van de tribune is lager dan de rest. Dit is zo gebouwd op voorschrift van de gemeente om te voorkomen dat de nabijgelegen huizen verstoken zouden blijven van zonlicht. In het lage gedeelte zaten de uitfans, voor deze wedstrijd waren er een 750 meegekomen uit Zuid-Londen. De tribune aan de ander korte zijde is de Trent End grenzend aan de gelijknamige rivier. Het is mooiste en meest indrukwekkende tribune bestaande uit 2 etages. De oude Main Stand steekt qua grootte schril af tegen de rest van het stadion. In een zijvak van deze hoofdtribune zitten de boefjes van Forest. Het stadion was redelijk gevuld, een dikke 20.000 mensen waren afgekomen op deze wedstrijd at lunchtime. Reden voor dit vreemde tijdstip was uiteraard een live-uitzending op een tv-zender. Dit toeschouwersaantal was geen uitzondering zo bleek uit de statistieken in het programmablad. In de First Division trok Forest gemiddeld de meeste toeschouwers, om precies te zijn 19.874 per wedstrijd.

Nottingham Forest, met als manager de bekende David Platt, was bezig aan een redelijk seizoen, het stond op een 6e plaats. Crystal Palace daarentegen draaide een teleurstellend seizoen en stond 17e. In de wedstrijd was dit verschil niet te zien. Forest domineerde weliswaar maar Palace was het meest gevaarlijk. In de 25e minuut leed Forest balverlies op het middenveld en razendsnel werd Forssell bereikt welke tegenover keeper Dave Beasant geen fout maakte en de 0-1 scoorde. Na wederom dom balverlies maakte Forssell in de blessuretijd de 0-2. De levensgevaarlijk Mikael Forssell was door Palace gehuurd van Chelsea. In de 2e helft was er enorm offensief van Forest, met vele niet te missen kansen. Helaas voor het thuispubliek hadden hun aanvallers het vizier niet op scherp staan. Zoals zo vaak scoort dan de tegenstander. Dat juist de ingevallen ex-Forest speler Dougie Freedman de beslissende 0-3 scoorde maakte het extra zuur. Na het laatste fluitsignaal bleven we nog even hangen in het stadion om enkele foto’s te maken van het bijna lege stadion. We liepen nog een rondje om het stadion en kwamen uit bij de clubshop. Op dat moment ging daar de deur op slot en was de shop gesloten. Vreemd want wij zijn altijd goede klanten bij dergelijke clubshops. Het was voor ons dus een incomplete wedstrijddag, wellicht goede reden om in de toekomst nogmaals een wedstrijd van Nottingham Forest te gaan zien!

We zagen de spelersbus van Palace nog vertrekken en besloten terug te gaan naar de auto. In een zijstraatje kwamen we nog een leuk winkeltje tegen. Het had een groot assortiment aan oude programma’s en voetballectuur. We kochten als souvenir enkele vergeelde fanzines. Toen de verkoper door had dat we uit Nederland kwamen begon hij gelijk te vertellen over zijn bezoek aan Nederland in 1980. De naam van de club waartegen Forest destijds oefende wist hij niet meer. Hij had het over William. Na enig zoeken werd een oude presentatie gids van Willem 2 gevonden ! Na deze korte onderbreking staken we de Trent over. Met de City Ground op de achtergrond ligt hier het stadion van die andere club uit Nottingham; Notts County. Tot onze vreugde was Meadow Lane geheel verlaten maar wel open. Zo konden we rustig dit stadion bekijken. Toch nog een goed einde van een frustrerend begonnen koude januaridag.

Laatste wijziging verslag; 26-11-2004.
HOME VERSLAGEN