HOME VERSLAGEN

GENK, FENIX STADION;

GenkTicket

Racing Genk – Borussia Dortmund; 17 juli 2004.
Intertoto, toeschouwers; 16.832, uitslag; 0-1.

Scoreverloop;
40. Odonkor     0-1

Zoals bekend is het verkrijgen van kaarten voor Belgische wedstrijden elke keer weer een hoop gedoe. Vaak is het alleen mogelijk als je een fancard van de thuisclub bezit. Deze avond omzeilden we de fancard. Een vriendelijke Duitser had in Dortmund kaarten voor ons gekocht. Dat betekende wel dat we de wedstrijd vanuit het bezoekersvak moesten zien. Maar met de aanwezigheid van 1.500 tot 2.000 Dortmunders was dat geen straf. De gehele dag was het in België erg warm geweest. Bij aankomst in Genk was het nog steeds erg drukkend. Een 1½ uur voor wedstrijd barstte er enorm noodweer los. In korte tijd viel er zeer veel regen begeleid door bliksem en een stormachtige wind. De grote partytenten voor het stadion dreigden het te begeven. Gelukkig gebeurden er geen ongelukken en later op de avond klaarde het op. We troffen volgens afspraak de Duitser bij de hoofdingang. We kregen de kaartjes en hebben nog even bijgepraat. Racing Genk is het resultaat van een zeer geslaagde fusie. In 1988 fuseerden Thor Waterschei en Winterslag. Het Fenix Stadion staat op de plek van het vroegere André Dumont Stadion van Waterschei. Het oude stadion van Winterslag aan de Noordlaan werd dit voorjaar gesloopt. Hier zijn we in de middag geweest. De kale vlakte waar ooit het stadion stond bood een treurige aanblik. Op het terras van het naastgelegen restaurant hebben we een biertje gedronken.

Het Fenix is één van de betere stadions van België en was deze avond goed gevuld. Het is een stadion met dichte hoeken en bestaat uit 2 ringen. Opvallend was dat bij deze UEFA wedstrijd staanplaatsen verkocht werden ! We dachten dat de staanplaatsen al enkele jaren verboden waren. Het bezoekersvak bestond uit 2 gedeeltes. Het gedeelte op de 2e ring is goed afgeschermd van de buitenwereld. Dit door middel van glazen wanden en netten. Het gedeelte op de 1e ring was groter en minder goed afgeschermd. Gelukkig zaten wij daar beneden waar de fanatiekere mannen rondliepen. Waaronder een aantal mafkezen. De aanhang van Borussia was bijna constant aan het zingen. Het repertoire was afwisselend en het klonk behoorlijk hard. We zaten natuurlijk wel tussen de Duitsers. De Intertoto competitie lijkt gemaakt om groundhoppers de maand juli door te laten komen. Een welkome afwisseling van de saaie oefenpotjes. Nederlandse clubs zien de Intertoto vaak als een paar extra oefenwedstrijden. Maar de Intertoto kan ook fungeren als een achterdeurtje naar de UEFA Cup. Genk versloeg in de vorige ronde moeizaam Marek Dupnitza uit Bulgarije. Terwijl Dortmund de vorige ronde vrij was. We waren dus getuige van de 1e officiële wedstrijd onder leiding van Bert van Marwijk. Dortmund trad aan zonder sterren als Rosicky, Koller en Wörns. Wel Bergdolmo, Ewerthon en het eeuwige talent Ricken. Vlak voor de aftrap werden we nog getrakteerd op een officieel vuurwerk in de vorm van de nodige vuurpijlen en rook. De 1e helft was wat gezapig. Genk was wat bangig en Dortmund speelde zuinig op de nul. Dortmund kwam op voorsprong door een lob van Odonkor over de te ver uitgelopen keeper Jan Moons. De 2e helft zette Genk alles op de aanval. Het thuispubliek werd hierdoor ook fanatieker. Genk probeerde het met afstandschoten maar Dortmund bleef eenvoudig overeind. In de laatste minuut kreeg Genk een strafschop. Kpaka schoot echter tegen de paal. De 0-1 betekend dat Genk bijna uitgeschakeld is om de volgende ronde te bereiken. De return stond een week later in Dortmund op het programma.

Direct na de strafschop rammelde een Dortmunder aan het hek tussen uitvak en de rest van het stadion. Tot zijn eigen schrik was dit hek niet op slot en draaide het open. Een Belgische steward reageerde overspannen en sloot het hek. Een andere Dortmunder sloeg de steward waarna het los ging. Een groep Dortmunders wilden nu ook door het hek. Ondertussen waren Belgen achter het hek de Duitsers massaal aan het uitdagen. De Dortmunders werden helemaal gek toen ze een Belg zagen in een shirt van het Engelse elftal. Snel arriveerde de rijkswacht. Vanachter het hek probeerden ze eerst met de wapenstok en daarna met het spuiten van traangas (!?!) de Duitsers op afstand te houden. De boze Duitsers verplaatsen zich naar boven en probeerden tevergeefs Belgen op de 2e ring te lijf te gaan. De groep Duitsers verplaatsten zich hierna naar de catacomben waarna het in vak rustig werd. Wij stonden wij op de 6e-7e rij van onderen en konden het gehele gebeuren goed volgen. Na de wedstrijd was het buiten het stadion allemaal weer wat rustiger. Zonder problemen verlieten wij Genk. Het was een memorabel avondje met een echte Europacupsfeer.

Laatste wijziging verslag; 01-01-2005.

HOME VERSLAGEN