HOME VERSLAGEN

GENT, JULES OTTEN

GentTicket
AA Gent – Racing Genk; 10 september 2005.
1e Klasse (1), toeschouwers; 8.334, uitslag; 2-0.

Scoreverloop;
 2. Thompson      1-0
40. Vrancken       2-0

Al enkele jaren zijn er plannen in Gent om een nieuw stadion te bouwen. Dit zou moeten gaan gebeuren op het terrein van de huidige Groothandelsmarkt. Maar ondertussen zijn er nog steeds geen bouwactiviteiten gestart voor het Arteveldestadion. Omdat wij graag de slopers te snel af zijn, besloten we naar een wedstrijd van AA Gent te gaan in het oude Jules Otten. Behalve genoemde reden leek ons AA Gent sowieso een leuke club om te bezoeken. Wat is dan beter dan de Belgische uitvoering van de naamklassieker NEC – NAC? Het werd voor ons dus Gent - Genk! Op een zeer warme zaterdag reden we via Hazeldonk België binnen. Ons traditionele voorafje was dit keer Sint Niklaas. Na een toeristische route door het pittoreske stadscentrum vonden we ietwat verstopt in een volksbuurt het stadion Puyenbeke. Het stadion was open en we konden zo de catacomben in lopen. We vroegen een verdwaasde oude man of het toegestaan was om een paar foto’s te maken. Hij brabbelde iets voor ons onverstaanbaars, voor het gemak gingen we ervan uit dat het wel goed was. Het stadion heeft een leuke hoofdtribune. Maar verder waren we niet erg onder de indruk. Tegenwoordig wordt het stadion bespeeld door de 2e Klasser Red Star Waasland. Dit is een kleine ploeg uit Sint Niklaas die binnen korte tijd promoveerde van de 4e naar de 2e klasse. Omdat het eigen terrein onvoldoende was verhuisde de club naar het Puyenbeke. Na dit bezoekje stapte we weer in de broeierige auto met als eindbestemming Gent.

Op de snelweg E17 zijn de lichtmasten van het Jules Otten al zichtbaar. Na de afslag Gentbrugge is het nog een kilometer rijden naar het stadion. Hier arriveerden we om 16:15 uur, dus mooi op tijd voor de aftrap van 18:00 uur. We begonnen met het traditionele rondje om het stadion. Al snel bleek het te gaan om een flinke ronde om woonblokken en een complex met tennisbanen. Van al dat gewandel kregen we honger en bij een stalletje kochten we een ranzige hamburger met rauwe uien. Op de parking achter de hoofdtribune zagen we de trainer van AA Gent uitstappen. In het kader van www.hekking.nl werd er snel een foto gemaakt met George Leekens. Bij de kassa konden we op vertoon van onze identificatie een kaartje kopen. We kozen voor tribune 2, voor een zitplaats achter het doel betaalden we 20 Euro. Na deze operatie was het eindelijk tijd voor een biertje. Tegenover de kassa stond de Buffalobar, een zeer eenvoudige kroeg maar met een lekker biertje. Om weer wat calorieën te verbranden wandelden we vrolijk verder tot we weer een kroeg tegen kwamen. Dit was de Flagstaff waar duidelijk de HK van Gent stond te buizen. Niet zo vreemd want deze kroeg staat aan de toegangsweg naar het bezoekersvak. Toen wij hier ons biertje dronken kwamen er ook enkele bussen langs met fans van Genk. Behalve wat gezwaai en gewijs weinig actie.

We besloten nog een 3e kroeg te gaan bezoeken. Deze kroeg stond tegenover de ingang van het bezoekersvak. De straat richting kroeg was echter afgesloten door de politie. Ondanks onze charmante bierbuiken liet de dienstdoende agente ons niet door. Dan nog maar een biertje in de Buffalobar. Tegen 17:45 betraden we het stadion. Het Jules Otten heeft aan de lange zijden 2 typisch Belgische tribunes. De normale zitplaatsen zijn op 1/3 van de tribune onderbroken door sponsorruimtes achter glas. Aan de korte zijden staan semi-permanente zittribunes met een laag golvend dak. Hier stonden vroeger onoverdekte staantribunes die een aantal jaren geleden zijn gesloopt wegens bouwvalligheid. Verder is opvallend dat enkele lichtmasten zijn ingekort. Vanaf het begin was de sfeer goed in ons vak. Het geluid bleef wat hangen op de tribune door het lage dak. De fans van Genk zaten aan de andere korte kant. Een respectabel aantal van 500 – 600 man was aanwezig.

Beide clubs waren met 4 op 4 matig gestart in de competitie. Zeker voor het ambitieuze Genk wat veel namen op het veld had staan met Peeters, Soetaers, Vandenbergh, Oliseh en Daerden. Echter al in de 2e minuut kopte Thompson een voorzet van de Nederlander Boussoufa binnen. De rest van de 1e helft ging de strijd gelijk op, met het betere spel aan de kant van Racing Genk. Echter keeper Herpoel van Gent toonde zijn klasse met enkele goede reddingen. Deze Frédéric Herpoel zorgde recentelijk voor veel opschudding in België door te bedanken voor het Belgische team. Hij vond dat hij te weinig waardering kreeg van bondscoach Aimé Antheunis. De fans steunden hun keeper door constant Herpoel nationaal ole, ole te scanderen. Het repertoire van het thuispubliek bestond uit een mix van Frans, Vlaams en Engels klinkende liedjes. Vlak voor de pauze werd wederom een voorzet van Boussoufa door een kopbal tot doelpunt gepromoveerd. Met de 2-0 ruststand zat Gent op rozen.

In de pauze kregen we alweer dorst. Echter bij de biertap achter de tribune een hoop drukte maar pas na een kwartier wachten een biertje. Ons geduld werd beloond; we mochten op de foto met de mascotte van Gent, de buffalo-indiaan. Na de pauze bleef het een aantrekkelijke wedstrijd met kansen voor beide ploegen. Na een grove aanslag werd Cornelis van Genk van het veld gestuurd. Hierna kwamen bij de fans van Genk de frustraties boven. Flink wat plastic stoeltjes werden vernield en op het veld gesmeten. Ook op het veld werd de sfeer grimmiger, ook Soetaers maakte nog een smerige overtreding waarvoor rood op zijn plaats was geweest. Na een 5 minuten keerde de rust terug. De wedstrijd was echter gespeeld en Gent probeerde nog de 3-0 te maken. Wat niet lukte. Na de wedstrijd verlieten we sneller dan normaal het stadion. Een 10 minuten na de wedstrijd zaten we alweer op de snelweg richting Antwerpen. Het werd een heroïsche terugreis met hevige stortbuien in Antwerpen en een bizarre zoektocht door een vinexwijk in Leiden.

Laatste wijziging verslag; 12-10-2005.
HOME VERSLAGEN