HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

GREENOCK, CAPPIELOW

Greenock Morton – Queen of the South; 1 september 2007.
Scottish Division One (2), toeschouwers; 2.804, uitslag; 0-1.

Scoreverloop;
47. O’Connor      0-1

De eerste keer dat ik iets zag van Greenock Morton was toen ik in 1998 in Londen een boek kocht van fotograaf Stuart Clarke. In het boek stond een foto waarop een groepje supporters van Greenock in de stromende regen staat te wachten op de bus. Zonder een bal, voetballer of een stadion is het misschien wel de mooiste voetbalfoto ooit.. Vooral de gigantische havenkraan op de achtergrond maakte veel indruk op mij. Pas jaren later zag ik dat de ground van Greenock, Cappielow Park, ook erg pittoresk is. Vanaf de terrace is dezelfde kraan ook weer goed zichtbaar. Met een bezoek aan St.Mirren in de planning was een bezoek aan Greenock hetzelfde weekend dan ook favoriet. Gelukkig is Greenock afgelopen zomer gepromoveerd naar de 2e Schotse divisie zodat een bezoekje nog wat meer aantrekkelijker was dan het normaal al is. Na een voorafje bij Benburb en Albion Rovers ging het vanuit Glasgow westwaarts richting Greenock. Na Paisley wordt het snel rustiger op de snelweg en aan de rechterkant zie je constant de Clyde. Deze rivier is dan al een inham van de zee geworden. Aan de andere kant van het water zie je de Dumbarton Rock waarachter de ground van Dumbarton FC verstopt ligt. Helaas geen pontje om snel over te steken.

Toen we Greenock binnenreden zagen we al snel de havenkranen en even later aan de linkerkant Cappielow, de ground van Greenock Morton. Cappielow is van alle 42 League Grounds in Schotland de alleroudste, het werd geopend in 1879. We vonden een parkeerplaats bij het treinstationnetje Cartsdyke, van daaruit was het nog een 5 minuutjes lopen naar Cappielow. Daar was het een 1,5 uur voor de wedstrijd nog erg rustig. De parkeerplaats voor bussen bij het bezoekersvak was nog leeg en ook bij de hoofdingang stond maar een handjevol mensen. Omdat de ground aan de lange zijden is ingesloten door aan een kant de spoorlijn en andere kant door bedrijfspanden is er van buiten weinig te zien. We maakten een paar pics en besloten om ergens wat te gaan drinken. We hadden weliswaar een chippy gezien maar geen pub of social club. We besloten een local om hulp te vragen. Hij verwees ons naar the Norseman Bar welke is gesitueerd boven de Chippy. Hier binnen was het niet overdreven druk maar gezellig genoeg om respectievelijk een cola en een pint te consumeren.

We zagen de wedstrijd vanaf de onoverdekte Sinclair Street End. Een onoverdekte terrace achter het doel. Het was miezerig weer dus staan op de overdekte Cowshed aan de lange zijde was verstandiger geweest. Maar vanaf de Sinclair heb je simpelweg het mooiste uitzicht op Cappielow en omgeving (lees: havenkraan). En wij zijn natuurlijk bikkels die niet overstuur raken van een beetje regen. Op de Sinclair werd niet gezongen maar wel heel erg veel gek#nkerd. De aanwezige stewards stoorden zich er niet aan. Gelukkig kwamen de stewards wel massaal in actie toen een paar jongetjes op het muurtje tussen veld en tribune gingen zitten! Voor de catering waren we wel weer aangewezen op de voorzieningen van de Cowshed. De bediening was in handen van een groepje dames die de gang er goed in had. Ondanks de lange rij waren we snel aan de beurt. De prijzen waren populair; £ 0,60 voor een grote bak gore koffie en £ 1,20 voor een smakelijke pie. Helaas had Joost na een paar happen alweer genoeg van de pie waarna deze verdween in een afvalbak. Gelukkig was Joost wel te spreken over de muziekkeuze van de DJ, deze man is reeds benaderd om de bruiloft van Joost op te leuken. Om het feest compleet te maken kreeg ik nog een hand van de mascotte van Greenock die als naam Cappie heeft. Na het bezoek aan bushalte was het weekend hiermee geslaagd.

We moesten dus enkel nog even de wedstrijd zien te overleven. Voor ons de eerste keer in de Schotse 2e divisie. Het nivo viel ons niet mee. Morton was de gehele 1e helft de betere ploeg en QotS was niet ongelukkig met de brilstand bij rust. Iets later werden the Doonhammers nog gelukkiger toen na een simpele schuiver de 0-1 viel. Morton probeerde het nog wel maar kwam niet in de buurt van een gelijkmaker. Ondanks het aanhoudende gescheld en gemopper om ons heen. Opvallende speler bij Queen of the South was de wat gezette middenvelder. Ondanks zijn beperkte actieradius speelde hij een puike partij. De gate van 2.804 viel ons wel wat tegen, tijdens eerdere wedstrijden dit seizoen waren er namelijk gates van boven de 3.000. En toen was opeens de wedstrijd ook al weer voorbij. Na het eindsignaal werden de fans nog even heel vluchtig bedankt door de spelers vanuit de middenstip maar daarna snel richting kleedkamer. Ook de toeschouwers waren snel weg uit het stadion. Wij volgden en liepen via de bushalte terug naar de auto. Bij de bushalte was het rustig want iedereen zat al in de bus. Wij reden richting Paisley naar ons B&B, waar we een kamer hadden met uitzicht op de floodlights van Love Street We kwamen tot de conclusie dat Cappielow in het eggie net zo mooi als op de pics van Stuart Clarke.

Laatste wijziging verslag; 06-01-2008.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB