HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

WILHELMSHAVEN, JADESTADION (2)

Jade2Ticket
Wilhelmshaven – Kaiserslautern; 4 augustus 2007.
1e Ronde DFB Pokal, toeschouwers; 5.500, uitslag; 0-4.

Scoreverloop;
28. Bohl             0-1
31. Quattara       0-2
36. Ronnström    0-3
73. Ronnström    0-4

Op deze zonnige zaterdag in augustus was er een keur aan bekerwedstrijden in Duitsland. De keuze viel op Wilhelmshaven - Kaiserslautern. Dit was een mooie gelegenheid om in de voetsporen van collega C&U-er Chrissie te treden. Hij was namelijk in september al bij Wilhelmshaven – St.Pauli geweest. Daarbij was SV Wilhelmshaven afgelopen seizoen gedegradeerd naar de Oberliga en daarin zijn de mooie affiches nou eenmaal wat schaarser. ’s Ochtends hadden we op Internet al kunnen lezen dat er nog kaarten beschikbaar waren. Om 17.00 uur zouden de kassa’s geoffnet zijn. Ook wij kozen evenals Chrissie in september vanaf Leer de toeristische binnendoorroute. Zestig kilometer lang door de binnenlanden van Ost Friesland. Leuke route, wat opviel waren de bijna spookstadjes onderweg. Geen mens op straat, het leek wel of iedereen op vakantie was. Gelukkig was er onderweg wel een Aldi open. Hier sloegen we de nodige proviand in, vooral de drankvoorraad werd geplunderd. Voor € 6,50 koop je in Duitsland al een fles whisky! De auto werd dus volgestouwd met goedkope whisky en wodka!

Vrij vlot bereikten we Wilhelmshaven. Echter vooraf hadden we niet de tegenwoordigheid van geest gehad om een routebeschrijving naar het stadion uit te printen. Het werd dus een half uur spoorzoeken in Wilhelmshaven. De eerste de beste informatiezuil bracht geen uitkomst. Nergens stond het stadion aangegeven en daarnaast was ook niet duidelijk waar wij ons bevonden. Dan maar op de gok richting centrum. Normaal gesproken zijn Duitsers redelijk scheutig mit Stadion Hinweise, nou vandaag dus niet. In een stad met 84.000 inwoners is het dan best lastig zoeken. Na vier keer de weg te hebben gevraagd, vonden we uiteindelijk het stadion en parkeerden we in de buurt. De wandeling naar het stadion leidde ons via een tunneltje door een pittoresk park waar volop werd gegrild en midgetgolf werd gespeeld. Erg gemoedelijk dus. Dat deze gemoedelijkheid wellicht maar schijn is, bleek wel toen we het park verlieten en op het stadion toeliepen. De Duitse autoriteiten hadden weer de nodige D-marken in de beveiliging van vandaag gestoken. Er was weer een compleet arsenaal aan politiebusjes aanwezig. Getuige de nummerborden waren ze opgetrommeld uit de ruime omgeving van Wilhelmshaven.

Rondom het stadion was het een uur voor de wedstrijd al gezellig druk. Op de straat werd allerlei handelswaar uitgestald, het leek wel een vrijmarkt. Het nieuwe shirt van Wilhelmshaven vond in de fankiosk gretig aftrek. Fans van beide kampen liepen gemoedelijk door elkaar heen. Duidelijk was dat er vandaag naast Wilhelmshaven en Kaiserslautern ook nog een derde partij aanwezig was. Overal zag je namelijk HSV shirts en truien. In ieder geval was de Fan Abteilung HSV Wilhelmshaven aanwezig. Deze zelfgemaakte shirts hebben we meerdere malen gezien. Na een Haakebeck biertje te hebben genuttigd werd het tijd voor de fotoshots van buiten het stadion. Traditioneel wil ik dan minimaal één keer met het stadion op de achtergrond op de foto. Ook vandaag was hierop geen uitzondering. Echter er was niet gerekend met twee schöne Deutsche deernes. Net toen ik klaar stond om te poseren sprongen ze naast mij om er bij op te mogen. Nou voorruit dan maar, hebben de dames thuis ook wat te vertellen! Gearmd met de dames werd de foto genomen. De kaarten waren al veilig gesteld dus werd het hoog tijd het Jadestadion te betreden. Meer over het stadion kunt u lezen in het verslag van september 2006.

Wij hadden staanplaatsen op de Nordtribune. Dit is het domein van de wat fanatiekere fans van SV Wilhelmshaven. De tribune was behoorlijk volgestroomd. Met moeite vonden we een plekje onderin de tribune niet ver van de cornervlag. Vanaf het veld werden we de hele wedstrijd gadegeslagen door een ernstig kijkende securitymeneer. We werden er bijna bang van….. Het was erg warm en zonnig deze dag, maar op deze overdekte staantribune stonden we uit de zon en was het redelijk te doen. Sinds het laatste bezoek van C&U aan Wilhelmshaven was er dus het nodige gebeurd. Vrij roemloos degradeerde de club na één seizoen Regionalliga weer naar de Oberliga. In de competitie eindigde de SVW op de 19e en laatste plaats. Met deze degradatie zakt de club weer terug in de anonimiteit van het Duitse Non League voetbal. Een mooie kans om de anonimiteit te ontstijgen was de kraker van vandaag tegen het roemruchte Kaiserslautern. De Duitse landskampioen van 1998 heeft een slecht jaar achter de rug. Na de degradatie van 2006 was alles erop gericht om binnen een jaar weer terug te keren naar de 1. Bundesliga. Deze missie faalde jammerlijk. Uiteindelijk werd slechts de zesde plaats behaald, zeven punten te weinig voor promotie. Toch blijft FC Kaiserslautern in veel opzichten een topclub. Kijk maar eens naar de spelersbus, de website en ook vandaag het aantal meereizende fans. De afstand Kaiserslautern - Wilhelmshaven is een kleine 600 kilometer. Dit weerhield zeker 500 FCK fans er niet van de reis te maken. Het uitvak, pal tegenover ons zat dus behoorlijk vol. Uiteraard hadden de bezoekers weer de nodige vlaggen meegenomen.

Het DFB pokal toernooi ging vandaag van start met 64 teams. Naast de 36 profteams doen er dus 28 amateurteams mee. Wanneer zoals vandaag een amateurteam tegen een profteam loot hebben de amateurs automatisch het Heimrecht. Op zich een mooie regel. Voor de aftrap werden, naar goed Duits gebruik, de namen van de spelers vanaf het veld opgelezen door de speaker. De bedoeling was dat na het roepen van de voornaam het publiek de achternaam zou scanderen. Deze missie faalde jammerlijk. Na drie namen besloot de speaker zelf maar de achternaam te verklappen. Waar de supporters aan de overkant de beschikking hadden over grote zwaaivlaggen en een capo met microfoon op het hek, moesten wij het doen met één schamele trommel. Het repertoire van de SVW-aanhang kwam niet veel verder dan S-V-W en Wilhelmshaven gevolgd door tromgeroffel. Echter toch werd er redelijk fanatiek meegeleefd.

De beginfase van de wedstrijd gaf daar ook alle reden toe. Wilhelmshaven ging furieus van start. De duels werden niet geschuwd en het offensief leidde zelfs tot enkele kansjes. Zo werd een kopbal van Wilhelmshaven ter nauwernood voor de lijn gered. Na een half uur echter was Wilhelmshaver Noordzeestorm geluwd. Een prachtige vrije trap van Steffen Bohl verdween over de muur in de bovenhoek. De ban was gebroken! Het bleek het begin van een kort maar heftig FCK offensief. Binnen acht minuten werd de wedstrijd in het slot gegooid. Uit een hoekschop scoorde verdediger Quattara fraai de 0-2 en vijf minuten later was het de nieuwe Zweedse aankoop Björn Ronnström die de bal fraai in de bovenhoek krulde. Ruststand 0-3.

De tweede helft leverde nog enkele kansen voor beide kanten, het houtwerk werd meerdere malen geraakt. Uiteindelijk was het opnieuw de van Fulham overgekomen aanvaller Björn Ronnström die het net wist te vinden. Hij bepaalde de eindstand op 0-4. In het Kaiserslauternvak was het feest al begonnen, uit volle borst werd de toepasselijke hit An der Nordseekuste gezongen. De SVW fans bleven tot het eind toe op hun plaats en na afloop kreeg hun ploeg toch nog een hartverwarmend applaus. Ondanks de nederlaag had de ploeg gevochten voor wat het waard was. Het bekertoernooi had precies negentig minuten geduurd men kon zich nu weer volledig richten op de Oberliga Nord. Wij gingen na afloop van de wedstrijd tevergeefs in het centrum van Wilhelmshaven op zoek naar Backfisch. Alle zaken waar dit verkocht werd waren dicht. Dit was een grote teleurstelling. Gelukkig had Wilhelmshaven zoals elke zichzelf respecterende stad, een Mc Donalds. Bij gebrek aan beter deden we ons hier te goed aan ongezond voedsel alvorens de terugreis te aanvaarden. Wilhelmshaven kon worden afgestreept, het was een relaxt dagje Ost Friesland geweest!

Laatste wijziging verslag; 21-08-2007.
JADE VIDEO 1 JADE VIDEO 2 JADE VIDEO 3
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB