HOME VERSLAGEN

KEULEN, MÜNGERSDORFER

KeulenTicket
Köln – Eintracht Braunschweig, 9 maart 2003.
2.Bundesliga (2), toeschouwers; 30.500, uitslag; 1-1.

Scoreverloop;
8. Teixera        0-1
27. Scherz       1-1

Keulen is de meest noordelijke Italiaanse stad, een uitspraak die enige tijd geleden in de VI stond en sindsdien onze fantasie prikkelde. In de domstad schijnt alles anders te zijn. Nou dat gingen op deze zondag meemaken. Een kleine 2 jaar eerder zouden we al eens een wedstrijd van FC Köln bezoeken, echter toen strandden we in de file en kwamen we uiteindelijk terecht in Bochum. Om een herhaling te voorkomen vertrokken we deze zondag vroeg richting het zuiden. Onderweg hebben we eerst ons bijna traditioneel wordende groundbezoekje gedaan. Deze keer viel onze keus op Stadion Uhlenkrug in Essen. Hier speelt het kleine broertje van Rot Weiss; Schwarz Weiss Essen. Het is een knap stadion voor een club uit de Oberliga. Op weg naar Keulen komt de Autobahn langs het stadion van Bayer Leverkusen. Het kleinere zusje van Köln wat al jaren veel beter presteert dan haar grote zus. Veel fans van Köln draaien het raampje van de auto open en een opgestoken middelvinger richting Leverkusen.

Een 2 uur voor de aftrap arriveerden we in de omgeving van het Müngersdorfer Stadion. Het is inmiddels omgedoopt tot Rhein Energie Stadion, maar wij houden het bij de oude naam. Het stadion is onderdeel van een multifunctioneel sportcomplex. Het bestaat uit zwembaden, een atletiekbaan, een wielerbaan en diverse trainingsvelden. Al die sportfaciliteiten bij elkaar is een vaker voorkomend Duits fenomeen. Bij het stadion was het al druk aan het worden, zo reed de tram af en aan met supporters. Op straat werd er behoorlijk aan Bacchus geofferd, overal zag je drinkende fans rondom kratten bier staan. Wij staken hier met onze 4 blikjes Grolsch nogal schril tegen af. Het drinken op straat was in Keulen nog veel erger dan wij gewoon zijn in Duitsland, de reden was dat er geen alcohol in het stadion werd verkocht. Na aankomst was het onze 1e zorg om tickets te bemachtigen. De staanplaatsen waren al uitverkocht en zo waren we veroordeeld tot een zitplaats. Uiteindelijk zou de wedstrijd gespeeld worden voor een bijna uitverkocht stadion. Dat betekende 30.500 toeschouwers, een mooi aantal voor de 2.Bundesliga. Het stadion had tijdelijk een beperkte capaciteit want het werd mede verbouwd voor het WK 2006, zo waren er maar 3 tribunes beschikbaar. Behalve het aantal toeschouwers was ook de prijs van het kaartje, 24 euro, een record voor C&U in de 2.Bundesliga.

Voordat we naar binnen gingen werd uiteraard eerst de omgeving verkend. Het eerder genoemde sportcomplex is zeer ruim opgezet. De hoge hijskranen domineren het beeld. Van het oude Müngersdorfer Stadion is nog maar weinig over. Enkel de klassieke stadionpoort, de kassa’s en de Osttribune zijn nog origineel. Vroeger was het Müngersdorfer een klassiek Duits stadion met een atletiekbaan. In 2001 werd afscheid genomen van het oude stadion. Als 1e werd de Subtribune onder handen genomen. Inmiddels was men halverwege de verbouwing. Na de verbouwing staan de tribunes dicht op het veld. Dit tot vreugde van de Kölnfans, al jaren werd er geklaagd over het gebrek aan sfeer door de afstand tot het veld. Wij als liefhebbers van oude stadions vinden het best jammer, maar ja van nostalgie kun je niet eten…. Voor de meeste Nederlanders zal het stadion blijvend in herinnering blijven als locatie waar de 1e wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het EK in 1988 werd gespeeld. Teleurstellend werd er verloren van Rusland (..and the rest is history). Bij de allereerste interland in Keulen was Nederland ook betrokken, in 1927 werd er gespeeld tegen de Duitse National Mannschaft.

De wedstrijd Köln - Eintracht Braunsweig was de koploper tegen de nummers laatst in de 2. Bundesliga. Ondanks de lage positie had Braunschweig een flinke groep fans meegenomen. De aankomst van de groep bij het stadion deed ons denken aan de entree van de Bochumfans in Hannover. Begeleid door de Polizei, het leek wel het leger in die groene pakken, betraden ze al zingend het stadionterrein. Na dit tafereel te hebben gefotografeerd namen we nog snel een portie Pommes met paprikakruiden (toch de Italiaanse invloeden?). Hierna besloten we onze zitplaatsen op te zoeken. Wij hadden prima zitplaatsen op de nieuwe Westtribune. De Westtribune is identiek aan de Sudtribune, bestaande uit 2 ringen. Zoals eerder vermeld is de Osttribune de enige nog originele tribune. In een hoek zaten de fans van Brauschweig. Aan de vorm van deze tribune kan je zien dat er vroeger een atletiekbaan om het veld lag. Tot onze grote schrik waren onze buren op de tribune ook Nederlanders. Ze kwamen uit Oosterwolde en bezoeken af en toe een wedstrijd van Köln. Daar valt wat voor te zeggen, Köln is een leuke club met een fanatieke aanhang. Vorig jaar degradeerden ze naar de 2. Bundesliga, maar desondanks blijft het volk toestromen.

Nadat de cheerleaders ons hadden opgewarmd werd het tijd voor de opkomst van Hennes de Geißbock. Hennes is de wereldberoemde mascotte van FC Köln. Sinds 1951 komt de bok voorafgaand aan thuiswedstrijden in tenue van FC Köln het veld op. In 1951 is een bok door de directie van een in Keulen optreden circus cadeau gegeven aan Der Mannschaft. Op dat moment was het nog een babybokje. Bij opkomst had de bok nogal plankenkoorts, met als gevolg dat hij zijn behoefte liet lopen tegen de verbouwereerde Kölnspeler Hennes Weisweiler, de naam Hennes was geboren. Inmiddels is men al toe aan Hennes de 7e. In 1951 werd eveneens de het Keulse clubblad de Geißbok geïntroduceerd. Een bijnaam was geboren, sinds die tijd staat FC Köln bekend onder de naam Geißbocke. De bok komt zelfs terug in het logo van de FC. We kunnen hier dus spreken van een Traditionsverein. Na al deze randzaken werd het tijd voor de wedstrijd.

De laatste 3 wedstrijden waren de domstedelingen niet meer tot winst gekomen. Tegen Braunschweig, de nummer laatst, zou een spetterende overwinning echter geen probleem mogen zijn. De bezoekers namen echter in de beginfase brutaal het initiatief. Terecht kwamen ze na 8 minuten al op voorsprong. Teixera kon de bal na een gewonnen duel van korte afstand in het doel schieten. Mooi voor de wedstrijd want nu zou Köln moeten komen. Ze kwamen ook wel, maar niet overtuigend. Het verschil tussen de 2 ploegen was nauwelijks te zien. Toch kwam in de 27e minuut de gelijkmaker. Spits Matthias Scherz wist een kopduel van 2 verdedigers van Braunsweig te winnen en kon vervolgens de bal in het lege doel schuiven. Na het doelpunt leek het alsof Köln gas terug nam, een koploper onwaardig. Het publiek was niet echt tevreden, er was veel boegeroep en afkeurend gefluit te horen. Op de Sudtribune zit en staat de meest fanatieke aanhang met veel vlaggen en sjaals, een prachtig gezicht. Genoeg voer voor onze gloednieuwe fotocamera, we waren dan ook weer druk aan het fotograferen.

De 1e helft werd er nog veel gezongen, de 2e helft werd het wat minder. Bij de rust stond het nog 1-1 wat een fluitconcert van de kritische Kölnfans opleverde. De 2e helft was niet veel beter, geen moment kon Köln zijn koppositie waarmaken. Het spel speelde zich voornamelijk tussen de beide strafschopgebieden af met slechts enkele kansen voor beide clubs. Het duel eindigde dan ook verdient in een Unentschieden. We hadden Köln niet van haar beste kant gezien. Toch was het geen straf om er te zijn, het fanatiek meelevende publiek van beide ploegen, het stadion en het mooie weer maakten veel goed. Wanneer het stadion klaar is, zullen we zeker nog eens terugkeren naar de prachtige stad Keulen. Op de terugweg hebben we nog een vergeefse poging gedaan om het Rheinstadion in Düsseldorf te bezoeken. Helaas was het helemaal gesloopt. Ook hier wordt een Multifunktionsarena met een sponsornaam neergezet. Lang leve de standaardisering en vercommercialisering van het Duitse voetbal!

Laatste wijziging verslag; 13-11-2006.
HOME VERSLAGEN