HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

MOESKROEN, LE CANONNIER

MoeskroenTicket
Excelsior Moeskroen – AA Gent; 5 augustus 2007.
1e Klasse (1), toeschouwers; 5.594, uitslag; 1-4.

Scoreverloop;
  8. Gregoire           0-1
10. Custovic   (P)   1-1
16. Gregoire           1-2
68. Zewlakow        1-3
90. Vermouth         1-4

Moeskroen, Mouscron voor de Franstaligen, is een Belgische stad dat als op een eiland in het omringende vreemde land ligt. Aan de zuidkant ligt de grens met Frankrijk en verder wordt de stad omringd door Nederlandstalig Vlaams gebied. De bebouwing van Moeskroen gaat naadloos over in die van de Franse stad Tourcoing. Bij het stadion zijn de flats van Tourcoing in de verte al duidelijk zichtbaar. We waren eerder in steden als La Louvière en Charleroi en ook hier ademt de stad een hele andere sfeer uit dan in Vlaanderen; de mannen zoenen elkaar als begroeting en alle bebouwing is wat morsiger en vervallen. Toch is er de invloed van het Nederlands, tot 1963 hoorde Moeskroen tot het Nederlandstalige West-Vlaanderen en ook rond het stadion hoor je diverse mensen Nederlands praten. Op de website van de club staat ook veel informatie in het Nederlands.

De club Excelsior was na de promotie tot de 1e Klasse in 1996 een tijdje de sensatie van het Belgische voetbal. Met trainer George Leekens en de broertjes Mpenza werd het seizoen 1996/1997 afgesloten met een 3e plaats. De laatste jaren gaat het allemaal wat moeizamer en is de club een wat anonieme middenmoter geworden. Al werd in 2002 en 2006 nog wel de bekerfinale gehaald maar beide keren verloren. De publieke belangstelling is ook wat minder geworden. Ook dit seizoen dreigt de middenmoot. Tegenstander AA Gent had een gemakkelijke avond en won eenvoudig. Christophe Gregoire maakte 2 mooie doelpunten; de 0 – 1 was een vrije trap vanaf de rechterkant die over alles en iedereen heen in de linkerbovenhoek terechtkwam en de 1 – 2 werd door hem op links in ene keer snoeihard via de binnenkant paal binnengeschoten. Aanvallend heeft Gent verder genoeg kwaliteit met Marcin Zewlakow en Olufade Adekamni. Mijn voorspelling is een 4e of 5e plaats voor AA Gent dit seizoen.

Vanaf de snelweg staat Le Cannonier uitstekend aangegeven, echter iedereen nam de zelfde route langs het station met een bijna stilstaande file als gevolg. Het schoot maar niet op, terwijl het bijna 17:30 uur was met de aftrap om 18:00 uur. De auto maar op een stoep geparkeerd en verder lopend. Het was echter verder dan gedacht en ook nog gedeeltelijk bergopwaarts. Met het zweet op het voorhoofd werd het stadion bereikt maar helaas de kassa was aan de andere kant van het stadion. Toen ik binnenkwam knalde Jump van Van Halen, de opkomsttune, al uit de luidsprekers. Met de basisregel van de fotografie in het achterhoofd had ik gekozen voor een plekje op de westelijke tribune om zo geen last te hebben van de felle zon. Deze tribune, Ouest, is de nieuwste en grootste van het stadion. Het bouwwerk heeft aan de straatzijde een indrukwekkende gevel en entree. Uiteraard in de catacomben uitgebreide kantines waar iedereen voor- en na de wedstrijd staat te bieren. Door de warmte en de reis was ik best wel dorstig en hongerig. Dat ben ik meestal maar nu nog meer dan anders. Ik bestelde dan ook de nodige bekers frisdrank en heerlijke stokbroodjes met kaas en filet American. Per stuk mocht ik € 1,25 betalen, dat zijn nog eens populaire prijzen!

Le Cannonier ligt in een sjieke buurt met riante villa’s en vooral achter de beide doelen is er geen ruimte voor mogelijke uitbreiding. Nou is dat ook niet echt nodig want de 10.830 plaatsen op Le Cannonier zijn ruim voldoende. Op televisie lijkt het erop dat aan de zuidkant geen tribune staat maar een typische Belgische muur van reclameborden. Echter aan de onderzijde is wat vrije ruimte zodat de bezoekende fans op de achterliggende staantribune ook nog wat van het voetbal kunnen zien. Gelukkig waren er ook een 400 plaatsen voor de Gentse fans op de zittribune. Gedurende de 1e helft zat ik bij de hoek met fans van Gent. Deze lieten zich goed horen, ook tijdens de periode voor de doelpunten. Op de Moeskroense spionkop werd het naarmate de wedstrijd vorderde een stuk stiller hoewel ze waren uitgerust met trommel en een sirene! Ik had dus een kaartje voor de zittribune en kon daar overal gaan zitten. Eenmaal binnen was er namelijk geen enkele steward die mijn kaartje nog controleerde. Na de pauze besloot ik maar eens op de staantribune te gaan kijken. Ook dat ging probleemloos. Waarschijnlijk was het bezoekersvak ook nog een reële optie geweest. Het bezoek aan Moeskroen was geen kraker, daarvoor was het stadion te gemiddeld en de wedstrijd te mat. Desondanks was het de moeite waard om naar Moeskroen te rijden, al was het maar voor de goede catering!

Laatste wijziging verslag; 23-08-2007.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB