HOME VERSLAGEN

RIED, FILL METALLBAU

RiedTicket
Ried – Pasching; 23 september 2006.
Österreichische Bundesliga (1), toeschouwers; 6.500, uitslag; 1-1.

Scoreverloop;
36. Drechsel        1-0
63. Chiquinho      1-1

Een ware slijtageslag beloofde het te worden. Een 2.500 kilometer in een Ford Kia om 1 wedstrijd te zien. We verzamelden om 21.00 uur vrijdagavond voor de reis naar Oostenrijk. Het gezelschap bestond deze keer uit Flo en de Rat (bekend van het verslag van Siegen), new recruit Corleone en ondergetekende. Vol goede moed en met de belofte om het op de heenreis niet te gek te doen werd de reis begonnen. Waarom naar deze wedstrijd en waarom Oostenrijk? De verklaring is simpel. Sinds enkele jaren is de Rat woonachtig in Oostenrijk. Hij zegt zich bezig te houden met landmeten. Je zou zeggen je bent op een gegeven moment wel eens uitgemeten, maar dit gaat voor de Rat niet op, meten is weten! Tijdens zijn verblijf in Oostenrijk is hij aanhanger geworden van het lokale team sv Pasching. Al tijden probeerde hij tevergeefs om vrienden over te laten komen en mee te laten genieten van Die SVP. Nu werd het eindelijk tijd om de sterke verhalen te toetsen en waar konden we dat beter doen als in Das Oberösterreichische Derby! De Rat was 2 weken vrij en om de sleur van zijn vakantie te doorbreken stelde hij zijn Kia ter beschikking om naar Oostenrijk te rijden, hij weet tenslotte de weg.

De heenreis verliep voorspoedig, de belofte om het rustig aan te doen werd al vlug verbroken. Met een mix van bier, wodka en Jägermeister vloog de reis voorbij. Duitsland is een enorm land, het mooie is dat je er bij iedere benzinepomp bier en sterke drank kunt kopen. Het nadeel is dat je dan erg vaak moet stoppen voor een sanitaire stop. De tankstationdichtheid is er een stuk lager dan in Nederland, gelukkig zijn de parkeerplaatsen langs de Autobahn een uitkomst. Als chauffeur moet je dan wel opletten, de parkeerplaatsen worden slecht aangegeven, de uitvoegstrook is ultrakort en er is geen verlichting. Als er dan ook nog Hongaarse vrachtwagens de oprit blokkeren dan heb je ons gek. Wat woorden en gebaren waren voldoende voor de chauffeurs om eieren voor hun geld te kiezen en de wagen aan de kant te zetten. Ze zagen de bui al hangen, deze 4 Nederlandse hooligans konden ze toch niet de baas. Rond 7:00 uur in de ochtend arriveerden we in Kremsmünster, ons basiskamp voor dit weekend. Kremsmünster is een stadje met zo’n 6.000 inwoners gelegen aan het riviertje de Krems, een 20 kilometer zuidelijk van Linz. Het stadje in de provincie Oberösterreich is beroemd om zijn immense klooster, volgens de Rat het grootste ter wereld. We besloten om eerst maar wat slaap in te halen. De lange nacht had zijn tol geëist en er moest nog gepiekt worden later op de dag.

Rond 12:00 uur werd het tijd om weer in actie te komen. Het 1e reisdoel was Pasching, maar eerst brachten we een bliksembezoek aan het klooster. Een non werd bereid gevonden om met Flo te poseren voor een foto, zijn weekend kon niet meer stuk! Van Kremsmünster naar Pasching is een half uurtje rijden. Tijd genoeg om het onderwerp Oostenrijkse Baumarkten uit te diepen. Volgens Flo is een Baumarkt alleen al de moeite waard om naar Oostenrijk te rijden. Door gebrek aan tijd geen bezoek aan een Baumarkt. De sv Pasching speelt in het Waldstadion. Dit moderne stadion is gebouwd in 1991 en heeft 7.152 plaatsen. Toen we aankwamen werden we enthousiast begroet door enkele voetballende jongeren die de Rat kenden, het bleek om een aantal Superiors te gaan. De Superiors is een faninitiatief met als doel de sfeer in het stadion te verhogen. Het zijn met name jonge enthousiaste gasten die in 2003 de koppen bij elkaar staken en de Superiors oprichten. De naam verwijst naar het onderschrift op de flessen Bacardi, omdat de heren niet vies zijn van een slokje was deze naam snel geboren. De Superiors zouden net als ons deze middag naar Ried gaan. Met wat klimwerk wisten we enkele foto’s te maken van het Waldstadion. Aardig stadion, maar niet meer dan dat. Na een ontbijt van kip, patat en andere vettigheid werd het tijd om naar Ried im Innkreiss te rijden.

Onderweg vertelde Rat over de beladenheid van deze derby. De skinheads van Ried waren berucht, een week eerder na ook al een ontmoeting tussen Pasching en Ried was het behoorlijk losgegaan. Een groep Supras (Riedse tegenhanger van de Superiors) had in de omgeving van het stadion behoorlijk huis gehouden. Onder andere het interieur van een kroeg bij stadion moest het ontgelden. Tien supporters werden gearresteerd en de politie had de handenvol aan de Riedboys. Ook in het stadion kwam het tot Ausschreitungen. Dat beloofde wat voor vandaag! In Ried aangekomen parkeerden we de auto enigszins verdekt in de buurt van het stadion. Je weet maar nooit, met een nummerbord waar Linz-Pasching op staat ben je al gauw verdacht in Ried. Het was nog een klein stukje lopen naar het centrum van Ried. Daar was het maar een dooie boel. De meeste winkels waren gesloten en er was geen derbysfeer. Snel zochten we een terrasje op. Tussen de yuppen en fossielen was nog voldoende plaats.

Het Rieder bier smaakte prima, hierna besloten we een ander tafeltje te pakken. Hier ontstond het spelletje Poeten. Net als de uitvinding van de boekdrukkunst was dit toeval. Flo vroeg Corleone een vuurtje, met een achteloze worp belande de aansteker precies in één van de naden van de picknicktafel. Verbazing alom. We besloten er een soort pokerspel van te maken, inleg een euro en degene die scoort krijgt de pot! Met de verbaasd kijkende Oostenrijkse ober op de achtergrond vermaakten we ons prima. Gaf hij in eerste instantie aan dat het terras ging sluiten, nu mochten we zelfs nog een ronde Rieder Bier bestellen. We waren de zonnebankbruine ober met neplach erg erkentelijk voor dit gebaar. Waarschijnlijk was het hem alleen maar te doen om het poetspel te observeren en het wellicht in Austria te introduceren, maar dat mocht de pret niet drukken. Inmiddels was het tijd om naar het stadion te gaan. In de buurt van het stadion was het nog verdacht rustig. Verbaasd waren we dan ook toen we ontdekten dat er een allochtone sportdag aan de gang was. Hadden we ons vergist in de dag of was het afgelast? Ried bleek sinds 2004 in een nieuw stadion te spelen met de prachtige nostalgische naam Fill-Metallbau-stadion. Dat was Oostenrijks voetbalkenner de Rat ontgaan. Gelukkig hadden we nog tijd genoeg, het nieuwe stadion moest ergens in de buurt van de Messe staan. Ried is niet zo groot, dus werd het tupperware bakje van de sv Ried snel gevonden.

Buiten het stadion was het redelijk druk. Plotseling werden we opgeschrikt door een hoop kabaal. De Rieder Ultras hadden zich verzameld en kwamen nu al zingend in onze richting. Aangezien wij niet bang zijn besloten we te blijven staan. Een 40 man zongen liedjes over Cops die bastard zijn en dat Fussballfans geen verbrechers zijn. Het zal allemaal wel. Onze boevenkoppen misten hun uitwerking niet. Onderzoekend werden we aangekeken door de Supras, echter voor hun eigen veiligheid besloten ze maar door te lopen. Na deze optocht werd het tijd om een kaartje te kopen. Verplichte buscombi’s kennen ze in Oostenrijk niet, dus dit was geen probleem. Omdat we een hekel aan omlopen hebben, besloten we over een hek te klimmen, zo waren we sneller bij de kassa. We werden direct vermanend toegesproken door de stewards en de Polizei. Dus ook de sterke arm wist inmiddels dat die Holländer da waren. Enthousiast werden we begroet door de Superiors, Einz, zwei, drei, Holland macht uns frei zongen ze. Hoe ze dat precies in gedachten hadden werd ons niet helemaal duidelijk, maar we spraken ze maar niet tegen.

In het stadion was het aardig druk. Het stadion is vergelijkbaar met dat van Excelsior of een RBC. Knus maar weinig uitstraling. Het heeft een capaciteit van 7.600 toeschouwers en het gemiddelde is 6.500. Niet slecht voor de rode lantaarndrager. Ried is niet een hoogvlieger in het Oostenrijkse voetbal. De in 1912 opgerichte club is sinds dit seizoen weer te bewonderen in de 1. Bundesliga van Oostenrijk. Pas sinds de begin jaren ‘90 speelt Ried in de hogere divisies. Hoogtepunt is de winst van de Oostenrijkse beker op Sturm Graz in 1998. Een jaar later overleefde de club 1 ronde Europees voetbal. Ried werd toen uitgeschakeld door Maccabi Haifa. Dit seizoen werd Ried pas in de laatste fase van de inter-toto uitgeschakeld. Het wist te winnen van Dinamo Tblisi en FC Tiraspol, maar werd uiteindelijk uitgeschakeld door het Zwitserse FC Sion.

In het Oostenrijkse voetbal viert de commercie hoogtij. In de aankondiging vandaag wordt gesproken van sv Josko Fenster Ried gegen FC Superfund Pasching, lang leve de sponsors! Men maakt het hier echter nog niet zo bont als in Salzburg, waar Austria Salzburg (voorheen Casino Salzburg) voor een spotprijs is opgekocht door Red Bull. De sponsornaam Red Bull kwam centraal te staan en de traditie werd overboord gegooid. De paarswitte kleuren werden ingeruild voor rood en zelfs het logo werd veranderd. Dit leidde tot felle protestacties van fangroepen in alle uithoeken van de wereld. Toch lijkt de vercommercialisering zich alleen maar door te zetten. Vandaag dus de nummer laatst tegen de nummer 4, oftewel de Wikinger tegen Paschinga. Beide clubs spelen in groen en zwart. Vandaag speelde Pasching echter in het blauw. Pasching heeft niet echte prijzen gewonnen. Vanaf 2003 echter heeft de club zich in de Oostenrijkse top weten te nestelen. Hoogtepunt was het seizoen 2003-2004. In de halve finale van de intertoto werd Werder Bremen in het Walstadion met maar liefst 4-0 verslagen, de return werd 1-1. In de finale was Schalke 04 net een maatje te groot. Tijdens de finale zijn vriendschapsbanden tussen beide clubs ontstaan, zo zagen we vandaag ook enkele S04 uitingen. In 2004 en 2005 speelde Pasching Europees, biede keren werd het uitgeschakeld door Zenith St. Petersburg.

Ook dit seizoen speelt Pasching Europees, een anderhalve week terug werd 2-0 verloren bij het Italiaanse Livorno. Rat was er bij geweest, althans lichamelijk. De flessen wijn hadden zijn geheugen enigszins aangetast. De wedstrijd ging beginnen. Wij stonden in het uitvak met een 300 Paschinger. Voor de wedstrijd werden wij 2 maal hartelijk welkom geheten door de meegereisde Pasching speaker; Ein herzlich wilkommen an die Fans aus die Niederlande brulde hij enthousiast. Ook had de Rat ook nog 2 Nederlandse vlaggen opgehangen. Als men nu nog niet wist dat wij er waren…. De stemming in het uitvak zat er gelijk goed in, we hoorden er helemaal bij. We kregen zelfs allemaal een vlag in de handen gedrukt, die we na het teken van de leider, mochten laten wapperen. Gelijk met het teken werd er een rookbom afgestoken. De dampen die we inademden kunnen nooit goed zijn geweest, maar altijd nog beter dan de adem van 1 van de Paschingfans die continue tegen ons aan stond te ouwehoeren.

Toen de rook was opgetrokken was de derby begonnen. Snel werd duidelijk dat de sfeer van 1 kant moest komen. De fans van Ried bleken uit protest tegen enkele stadionverboden en het optreden van de politie vorige week deze wedstrijd actie te voeren. Geen sfeeracties of liederen. Op zich wel jammer. De sfeer in het Paschingvak deed erg Duits aan. Niet zo gek gezien het feit dat in Oostenrijk Duits wordt gesproken. Er werd fanatiek gezongen. Enkele liederen uit het repertoire: Hurrah, hurrah, die Paschinger sind da, Hier regiert die SVP en natuurlijk Pasching ist die schönste Club der Welt. Het niveau van de wedstrijd was niet erg hoog. Positief in Oostenrijk is dat er nog vooral Oostenrijkers spelen. Vandaag waren slechts 2 spelers voor mij bekend; Marcel Ketelaer (ex-Gladbach) en Thomas Rzasa (ex-de Graafschap, Feyenoord en ADO). De 1e helft had de thuisclub het beste spel en creëerde het de meeste kansen. Na een half uur spelen werd Marcel Ketelaer van Pasching na een pittige overtreding van achteren van het veld gestuurd. De numerieke meerderheid werd door Ried bijna direct uitgebuit. Ene Drechsel scoorde. Teleurstelling op de gezichten. Wij lieten ons humeur niet bederven en haalden nog meer bier. Flo en Corleone waren druk met het testen van het hekwerk wat weer boze gezichten bij de stewards opleverde.

Niet lang na de openingstreffer werd er ook een speler van Ried uit het veld gestuurd, Gelb-rot voor Sulimani. De rust werd gehaald met 1-0. De herinnering aan de 2e helft is enigszins vertroebeld door de vele hoeveelheden bier die we tot ons namen. Het schijnt dat Pasching de betere partij was en terecht op 1-1 kwam. Flo en Corleone overwogen nu serieus om over het hek het veld op te klimmen. De Pasching fans adviseerden echter dit niet te doen, er zou immers ook nog een Dritte Halbzeit komen. Nou vooruit dan maar. De wedstrijd eindigde in 1-1. We waren benieuwd naar de Dritte Halbzeit. Dus maar snel het stadion uit. Het bleek een storm in een glas water. Verder dan wat geroep, veilig achter een hekje, kwamen de Paschingers niet. De Riedsupporters vonden het ook wel best. Uiteindelijk zijn wij maar naar de auto gegaan. Het Oostenrijkdebuut voor Cheese & Union was een feit!

Na afloop werden de bloemetjes nog even flink buiten gezet in Kreissmünster. In de locale kroeg hebben we nog even flink van ons doen spreken. Nadat we thuis kwamen hebben we nog tot een uur of 8 gediscussieerd over de belangrijke dingen in het leven; de Joegoslavische maffia, de meneer, politiek in Italië en draaiende plafonds. De volgende dag zouden we naar Augsburg - Hansa Rostock gaan, echter we werden pas om 12:00 uur wakker en we besloten dat onderdeel te schrappen. Als alternatief bezochten we op de terugweg het stadion van FC Nürnberg, helaas kwamen we er niet in. Wel hebben we de Arena bezocht, tijdens de 2e Wereldoorlog was dit het toneel van vele toespraken van A.H. Deze Arena was erg indrukwekkend. Even voorbij Nürnberg, ter hoogte van Würzburg, kwamen we in een file om er een paar uur later pas weer uit te komen. De vermoeidheid begon nu echt toe te slaan. De praatjes waren op. Uiteindelijk waren we zo rond 3 uur ’s nachts weer thuis. Het was een memorabel weekendje geworden!

Laatste wijziging verslag; 07-10-2006.
HOME VERSLAGEN