HOME VERSLAGEN

MONTBÉLIARD, AUGUSTE BONAL

SochauxTicket
Sochaux – Strasbourg; 7 mei 2005.
Ligue 1 (1), toeschouwers; 18.519, uitslag; 1-2.

Scoreverloop;
64. Zairi           1-0
71. Johansen    1-1
88. Pagis          1-2

Pas om 19:20 uur reden we Montbéliard binnen en bij de 1e rotonde vanaf de snelweg kwamen we terecht in een file met voetbalverkeer. Het duurde zeker nog 20 minuten voor we in de buurt van het stadion kwamen. Gelukkig vonden we daar snel een parkeerplaats voor de auto en hollend ging het verder richting stadion. Hollend want enerzijds waren we dus al laat (aftrap om 20:00 uur) en anderzijds regende het hard. Bij de kassa verdere vertraging. Het meisje in de kassa begreep weinig van ons Nederfranse gebrabbel. Uiteindelijk konden we een kaartje kopen. Toen we buiten adem in ons vak aangekomen was de wedstrijd net begonnen. Het stadion was bijna uitverkocht. Er waren veel fans van Strasbourg aanwezig. Een 500 in het volledig gevulde bezoekersvak en zeker nog een 500 fans verspreid over de rest van het stadion. Ondanks dat de afstand tussen de 2 steden een 170 kilometer is, was de wedstrijd naar Franse begrippen een heuse streekderby. De aanhang van Strasbourg was in opperbeste stemming want een week eerder had Strasbourg de Coupe de la Ligue gewonnen in een uitverkocht Stade de France. Hiermee kwalificeerde Strasbourg zich automatisch voor de UEFA-cup. Maar deze avond was er geen tijd voor nagenieten want Strasbourg stond op de 14e plaats van de ranglijst. De club had maar 4 punten meer dan Bastia wat op een degradatieplaats stond. Sochaux stond op de 9e plek met nog een kleine kans op Europees voetbal. Voor beide ploegen waren de belangen dus groot.

Het Stade Bonal is een keurig modern stadion met louter zitplaatsen, dichte hoeken en een 2e ring die iets kleiner is dan de 1e ring. Opvallend was dat alle toeschouwers, ook die vlakbij het veld zaten, via hoge trappen het stadion betraden. Het uitvak was zowel aan de zijkanten als aan de bovenkant afgesloten van de rest van het stadion met netten. Ander opvallend punt aan het stadion was de fraaie buitenkant, het leek op afstand wel een soort ruimteschip. Dit door het rondgevormde en zilverkleurige dak. Het stadion ligt letterlijk tegen de autofabrieken van Peugeot aan. Peugeot was ook jarenlang shirtsponsor van de club. Het stadion ligt officieel in Montbéliard, de stad Sochaux begint een paar 100 meter verderop. De officiële naam van de club is dan ook FC Sochaux - Montbéliard, maar meestal wordt alleen Sochaux gebruikt. De 1e helft van de wedstrijd had Sochaux de overhand en ook de beste kansen. Al vroeg in de wedstrijd kon tot 2 keer toe een speler van Sochaux alleen op de keeper afgaan maar het leverde beide keren geen doelpunt op. Ook werd er nog een doelpunt van Sochaux afgekeurd wegens buitenspel. Strasbourg liet aanvallend maar weinig zien.

De fans van Strasbourg in het volledig gevulde bezoekersvak waren de gehele wedstrijd fanatiek aan het zingen, soms monotoon minutenlang het zelfde lied, aangevoerd door 2 mafkezen met ontbloot bovenlijf die beneden in het vak op het hek stonden. Hoewel wij aan de andere kant van het stadion zaten klonk het behoorlijk luid. De belangrijkste Ultra groepering van Strasbourg, de Ultra Boys 90, had de regie blijkbaar strak in handen. Want ook visueel waren ze druk bezig. Dan de hadden ze allemaal de sjaaltjes boven het hoofd, zwaaien met de sjaaltjes en dan kwamen opeens weer alle doppelhalters en zwaaivlaggen te voorschijn. De Ultras van Sochaux zaten aan onze kant achter het doel op de 2e ring. De gehele wedstrijd waren ze bezig met een kat- en muisspelletje met de stewards. Constant werd er een fakkel Bengaals vuur ontstoken ergens in het vak, waarna de stewards snel het vak weer in doken om de fakkel te grijpen, het was erg vermakelijk om te zien. Het zingen van deze jongens was wat minder indrukwekkend dan dat van de gasten, maar regelmatig klonk het Allez Sochaux door het stadion. Ook het normale publiek leefde als wel vaker in Frankrijk redelijk fanatiek mee met de gebeurtenissen op het veld.

In 2e helft zagen we een wat sterker Strasbourg. Maar plotseling viel dan toch de 1-0. De nummer 10 van Sochaux, Wilson Oruma, ontfutselde op het middenveld de bal van een tegenstander. Hij bracht de nummer 29 in stelling welke vanaf rand strafschopgebied hard inschoot. Dit doelpunt bracht Strasbourg niet van slag, integendeel want de bezoekers werden nog gevaarlijker. In de 71e minuut kreeg Niang na een mooie combinatie de bal in het strafschopgebied en lobte hij de bal over de keeper. Een verdediger van Sochaux kan nog op de lijn redden maar Johansen kon de bal daarna simpel het doel inlopen. Vlak daarna kopt een speler van Strasbourg uit een hoekschop de bal hard in maar de keeper kon stompend redding brengen. Vervolgens nog een bal op de paal en een enorme scrimmage. Een waar slotoffensief dus van Strasbourg. Sterspeler van Strasbourg is spits Mickaël Pagis, die vorig seizoen nog bij Sochaux speelde. Hij maakte dit seizoen al 12 doelpunten. Hij viel op door zijn luie en pedante gedrag, hij verbruikte alleen energie voor aanvallende acties. Als een aanval mislukte en Sochaux aanviel wandelde Pagis op zijn gemakje terug richting eigen helft. Vlak voor tijd toonde hij dan toch zijn klasse. Hij brak door over de rechterkant en zijn schot ging via de binnenkant van de paal hoog in het doel, dat was dus de winnende 1-2. Immense vreugde onder de fans van Strasbourg. Een schitterend einde van een mooie 2e helft. Dat was ook de mening van de commentator van de Franse zender TV5, het thuisfront had namelijk op deze zender een samenvatting van de wedstrijd gezien. Het was Tres spectaculaire volgens de Franse Frank Snoek. Wij liepen na afloop naar de andere kant van het stadion. Al snel gingen de meeste stadionlichten uit en bevonden wij ons in een duister en bijna leeg stadion. Alleen het uitvak was nog bevolkt met de feestende fans van Strasbourg. Een mooi moment. Tevreden over ons bezoek verlieten wij daarna Montbéliard.

Laatste wijziging verslag; 15-05-2005.
HOME VERSLAGEN