HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

TURIJN, COMUNALE

TorinoTicket
Torino - Catania; 11 maart 2007.
Serie A (1), toeschouwers; 19.777, uitslag; 1-0.

Scoreverloop;
78. Rosina      1-0

Na het latertje in Genua was het brak opstaan. Maar na een mager ontbijtje gingen we weer bergafwaarts richting centrum Genua. Ditmaal met een bus die als eindbestemming het voor ons inmiddels bekende station Brignole had. We kochten kaartjes voor de treinreis naar Turijn. Voordat de trein vertrok kochten we een voorraad bier, water en broodjes. We gingen voor het station lekker in de voorjaarszon zitten. Genua heeft genoeg inwoners die het bekijken waard zijn. Vooral veel mooie vrouwen. Na een wat saaie reis kwamen we aan in Turijn, op het station Porta Nuova. Opvallend was dat een jaar na de Olympische Winterspelen dit station nog steeds in verbouwing was. We namen een taxi richting stadion, welke gelegen is in een wat oudere wijk. Het Comunale werd geopend in 1933 maar Torino werd pas in 1960 vaste bespeler van het stadion. Van 1990 tot 2006 speelde Torino in het Delle Alpi. Het Comunale werd voor de Olympische Winterspelen van 2006 geheel gerenoveerd waarna Torino dus terugkeerde. Het is een flinke verbetering voor de club. Het Comunale is veel knusser dan het gigantische Delle Alpi. Hoewel de atletiekbaan verwijderd is, is afstand tussen tribune en veld nog steeds aanzienlijk. Toch is het geen ongezellig stadion, waarschijnlijk mede door de volledige overkapping, het historische karakter en de ligging midden in de stad.

Aangekomen bij het Comunale gingen we eerst op zoek naar onze kassa. We hadden een week eerder de tickets online besteld. Deze lagen keurig klaar in een mooie envelop met daarop het embleem van de club. Buiten het stadion was het gezellig druk. Er waren veel stalletjes met souvenirs en vreterij. Ik vergreep mij aan een lekker broodje met gekruid vlees en zuurkool. Ook hier liepen de tifosi van beide partijen rustig door elkaar. In een typisch Italiaans café zijn we wat gaan drinken. Ook hier stonden alle Italianen koffie te drinken uit minuscule bekertjes. Bij de ingang van het stadion werden zeer nauwkeurig de namen op de tickets vergeleken met de namen in paspoort of identiteitskaart. We zaten aan de lange zijde. Het was niet mogelijke kaarten te bestellen voor de korte zijden, de Curva waar de fanatieke fans staan. Waarschijnlijk geheel uitverkocht op seizoenkaarten.

De Curva voor ons aan de rechterkant had een bescheiden intro. Glimmende stroken papier in de kleuren goud en granata werden uitgerold vanaf de bovenste ring. Verder was dit de rustigste Curva. Na een aarzelend begin klonk het gezang regelmatig indrukwekkend vanaf de Curva aan de voor ons linkerkant, de Curva Maratona. Aangevoerd door een aantal uitslovers, vooral het Toro, Toro klonk prachtig. Opvallend was dat er geen enkele zwaaivlag te zien was in het stadion. Catania was ondanks de afstand, ruim 1.400 kilometer, toch nog aanwezig met een 100 man. Vreemd genoeg zijn uitwedstrijden voor de fans van Catania de enige mogelijkheid om hun favorieten aan het werk te zien. Naar aanleiding van de trieste gebeurtenissen rond Catania – Palermo moet Catania de rest van het seizoen haar thuiswedstrijden zonder publiek spelen. Deze thuiswedstrijden worden overigens gespeeld in het Romeo Neri in Rimini. Wat een gereis voor die spelers van Catania… Maar enfin de fans van Catania zaten aan de overkant en waren fanatiek aan het zingen voor ons helaas niet hoorbaar. Torino – Catania was een wedstrijd tussen 2 ploegen die vorig seizoen nog Serie B speelden en nu wat anoniem in de middenmoot staan.

Bekende namen bij Torino zijn keeper Abiati en aanvaller Roberto Muzzi. Vooral de laatste speelde een goede wedstrijd. Het werd een leuke wedstrijd tussen 2 aanvallende ploegen. Beide ploegen creëerden genoeg kansen. Middenvelder Rosina viel op door zijn solistische optreden. Maar na vele mislukte pogingen scoorde hij na een solo vanaf de middenlijn schitterend de 1 -0. Ondanks een fel slotoffensief van Catania, compleet met keeper die bij een hoekschop mee naar voren ging, bleef het bij 1 – 0. Diverse spelers van Catania gooiden hun shirts en broekjes in het vak van hun fans. Zo liep 1 speler enkel gekleed in onderbroek richting spelerstunnel. Daar ging hij zwaar in discussie met de coach van Torino, het was net geen ruzie. Het werd allemaal vastgelegd door de camera van de televisie.

Na afloop slenterden wij op ons gemakje richting centrum. Erg gezellig zijn de buitenwijken van Turijn niet. Vooral veel grauwe woonblokken. Helaas ontbreken de snacktoko’s en dubieuze kroegjes. En dat zijn juist de dingen waar wij van houden. We liepen maar vrolijk verder en na 4 keer de weg gevraagd te hebben kwamen we weer aan op Puerta Nuova. We hadden een leuke wedstrijd gezien maar verder was het niet veel soeps in Turijn. We kochten snel de treinkaartjes richting Milaan en sloegen de nodige proviand in. In Milaan vertrok al snel de laatste pendelbus naar Malpensa. Het werd nog een nachtje slecht slapen op de harde banken van het vliegveld. Waarna we moe en voldaan terugvlogen naar Schiphol.

Laatste wijziging verslag; 03-04-2007.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB