HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB

ESSEN, UHLENKRUG

UhlenkrugTicket
Schwarz-Weiß Essen – Rot-Weiß Oberhausen; 20 mei 2007.
Oberliga Nordrhein (4), toeschouwers; 1.650, uitslag; 0-1.

Scoreverloop;
27. Ulster      0-1

Rot-Weiß, Blau-Weiß, Schwarz-Weiß, je kunt wel kleurenblind worden daar in Essen. Over Rot-Weiß Essen staan op C&U al 3 verslagen dus daar is genoeg over geschreven. Het werd tijd voor een bezoek aan die andere club uit Essen; Schwarz-Weiß Essen. SW Essen trekt al jaren weinig publiek bij haar thuiswedstrijden Am Uhlenkrug, een 250 tot 500 man. Daarom kozen we voor de wedstrijd tegen kampioenskandidaat en streekgenoot RW Oberhausen in de hoop dat Oberhausen een leuke groep fans mee zou nemen zodat het nog een beetje gezellig ging worden.

SW Essen werd opgericht in 1900 en speelde de eerste jaren van haar bestaan op diverse terreinen verspreid over de stad. In 1922 werd een nieuw terrein opgeleverd; Am Uhlenkrug, gelegen in het zuiden van de stad, vlakbij de Messe. Voor WOII was SW Essen nog een grote club in de regio, diverse keren werd de eindronde om het landskampioenschap gehaald. Dit waren de jaren voor de oprichting van de Bundesliga, Duitsland had toen nog geen landelijke competitie. De winnaars van de regionale liga’s speelden tegen elkaar om het landskampioenschap. Na de oorlog ging het bergafwaarts met de club, deelname aan de nieuwe Bundesliga werd gemist en de club speelde in de toen nog regionale 2.Bundesliga. Uhlenkrug werd steeds bouwvalliger en van 1975 tot 1978 werd het stadion zelfs gesloten voor competitieduels. SW Essen moest uitwijken naar het Georges Melches van RWE of het nabij gelegen en inmiddels gesloopte Gruga Stadion. In 1978 stapte de club vrijwillig uit de 2.Bundesliga Nord. De laatste jaren is de club een middenmoter in de Oberliga Nordrhein.

Rond 12:30 uur reed ik het parkeerterrein op van het Polmanstadion in Almelo. Hier had ik afgesproken met Spurs. Na een korte kennismaking reden we vlot via Autobahn 31 richting Ruhr. Spurs wist een mooie route en zo zagen we ook nog wat van het centrum van Essen. Aangekomen bij Uhlenkrug bleek er al aardig wat volk op de been. Veel groen, de Polizei was zoals gebruikelijk in Germania ruimschoots en nadrukkelijk aanwezig. We parkeerden in een smal straatje met pittoreske houten huisjes. Het leek wel een afgelegen bergdorpje achterin de Alpen van Oostenrijk. Spurs ging bij een oude man vragen of het goed was dat de auto voor zijn chaletje werd geparkeerd, de oude man beloofde plechtig op de auto te passen met als tegenprestatie een pul bier.

We kochten voor € 5,- een kaartje voor de staantribune en mochten overal gaan staan. Er waren meer als 1.000 fans uit Oberhausen aanwezig. De fanatiekere stonden bij elkaar op de Kurve bij de ingang en de rest stond over het gehele stadion verspreid. Het was zoeken naar fans van de thuisploeg. We gingen eerst maar eens een colaatje drinken en een rondje lopen. Dat laatste is goed mogelijk in Uhlenkrug. Al snel was het bijna 15:00 uur, we besloten bovenin op de lange zijde te gaan staan, hier heb je een mooi uitzicht op de rest van Uhlenkrug. Toen de teams het veld opkwamen ontstond er bij ons toch wel enige verwarring. Schwarz-Weiß Essen in een geel-blauw tenue en Rot-Weiß Oberhausen in het wit. Het was alsof Cambuur – Telstar in Essen werd gespeeld.

Rot-Weiß Oberhausen gaat de laatste jaren als een jojo door de Duitse liga’s. In 2001 zagen we de Kleeblätter nog in de 2.Bundesliga spelen, maar dit seizoen alweer 2 niveau’s lager. Maar Oberhausen kon kampioen worden van de Oberliga Nordrhein en zo weer promoveren naar de Regionalliga Nord. Daarvoor moest RWO zelf winnen van SWE en de nummer 2 op de ranglijst, Aachen II, moest thuis verliezen van TuRu Düsseldorf. De gehele 1e helft zagen we een aanvallend RWO en door een schitterende kopbal uit een Ecke werd het 0 – 1. Vooral de Turkse speler aan de linkerkant was erg gevaarlijk met afstandsschoten. De fanatieke RWO-aanhang was met name de 1e helft lekker aan het zingen maar helaas zong de Capo nogal vals. Het was ondertussen behoorlijk warm geworden en we begonnen behoorlijke rooie koppen te krijgen. Gelukkig was het snel pauze en konden we weer cola gaan bijtanken met een smakelijke Bratwurst. Daarvoor moesten we wel weer een eind lopen want er waren enkel stalletjes achter de hoofdtribune.

Ook tijdens de 2e helft zagen we een leuke wedstrijd. Vooral omdat de thuisploeg wat aanvallender begon te spelen. Het werd op het veld ook een stuk onvriendelijker, na een paar smerige overtredingen werd het wat grimmiger. Na 2 pogingen kreeg RWO een strafschop. De scheidsrechter trapte niet in de 1e poging en gaf de aanvaller een gele kaart vanwege een Schwalbe. Even later trapte hij er wel in en kon RWO de wedstrijd definitief beslissen. Zoals Spurs al voorspelde ging de strafschop er niet in. Het bleef echter 0 – 1. Na het laatste fluitsignaal was er een heuse pitch invasion, een beetje vreemd volgens ons want RWO was nog geen kampioen geworden. Aachen II speelde namelijk gelijk. RWO kan op Pfingstmontag tegen Union Solingen definitief kampioen worden. Wij liepen op ons gemakje terug naar de auto en tuften rustig terug naar Almelo. Het was een leuk middagje in Essen. Schitterend oud stadion en door de fans van Oberhausen was het ook gezellig.

Laatste wijziging verslag: 23-05-2007.
HOME VERSLAGEN NIEUWS SPECIALS VISITORS FAQ LINKS FCB