HOME VERSLAGEN

LONDEN, WEMBLEY

WembleyTicket
Chelsea Manchester United; 13 augustus 2000.
Charity Shield, toeschouwers; 64.148, uitslag; 2-0.

Scoreverloop;
21. Hasselbaink     1-0
72. Melchiot          2-0

Na de geslaagde trip naar Old Trafford gingen we weer met de Dutch Mancunians naar Engeland. Een redelijk goedkope gelegenheid om alsnog een wedstrijd te zien op het heilige gras van Wembley. Het was de allerlaatste clubwedstrijd in het meest beroemde stadion ter wereld. In oktober was er nog een interland tegen Duitsland en dan is het einde verhaal voor het stadion. Het zal helemaal gesloopt worden en op dezelfde plek zal een nieuw stadion worden gebouwd. Maar hierover is nog veel onduidelijkheid. Zondagochtend heel vroeg bij IKEA Delft in bus gestapt. Dezelfde harde kern van de Old Trafford reis was weer present. In ons verslag van Old Trafford schreven we al dat we nooit fan zullen worden van Man United. Ook na deze trip niet. We hebben zelfs wat gemengde gevoelens gekregen over de Dutch Mancunians. Veel leden zijn al jaren fan en daar zullen we niks van zeggen. Een andere groep leden is na recente successen opeens fan geworden, gloryhunters dus. Ze vinden het erg interessant om fan te zijn van een grote club. De reis via Calais verliep voorspoedig en al snel zaten we op grote ringweg rond Londen. Hier passeerden we de geblindeerde spelersbus van Chelsea. Op Wembley aangekomen zagen we dat de bus van MU ook geblindeerd was. Een maatregel voor het op afstand houden van vijandige- of eigen fans?

Bij de spelersingang was het gigantisch druk, vooral fans uit Manchester probeerden een glimp op te vangen van hun favorieten. De Olympic Way afgelopen, dit is de brede straat van het metrostation richting Twin Towers. Hier liepen de fans nog door elkaar, bij het stadiongebied begon de scheiding. Bij deze scheiding ontstond een relletje. Een bezopen Mancunian begon Chelsea voor rotte vis uit te maken. Enkele 40+ Chelseaveteranen reageerden hierop. De zuiplap ging gewoon door waarna de ouwe rellers de zuiplap dreigden te molesteren. Snel kwam de politie te paard in actie en wist de vrede te herstellen. Na de consumptie van de nodige blikjes bier was het tijd om het stadion te betreden. Op het kaartje stonden de managers Ferguson en Vialli afgebeeld. Helaas voor Fergie stond zijn tronie op het controlestrookje. Voor veel mensen is Wembley een heilige plek, na een wedstrijd in het stadion denk je daar toch wat anders over. De Venue of legends is namelijk een hopeloos verouderde betonklomp. De voorzieningen zijn matig, de zitjes zijn erg krap en de tribunes staan ver van het veld en lopen onder een zeer lage hoek op. Ondanks deze kritische noot was het een fantastisch gevoel om hier een wedstrijd te zien. Op elk stoeltje lag een gekleurd kartonnetje. Hierop stond uitgebreid beschreven dat het de bedoeling was dat iedereen vlak voor de wedstrijd dit boven zijn of haar hoofd zou houden. Blijkbaar zijn Engelsen dergelijke acties niet zo gewend. Desondanks was het resultaat een fraai gezicht.

Voorafgaand was Hasselbaink de meest besproken speler. Hij was door Chelsea voor 54,- miljoen gulden gekocht. Jimmy Floyd maakte een scherpe indruk en speelde een prima wedstrijd. Net als het hele elftal van Chelsea. De 1-0 van Hasselbaink was dan ook geen verassing. Een gefrustreerde Roy Keane kreeg in de 2e helft na een smerige overtreding op Poyet een terechte rode kaart. Desondanks kreeg hij bij het verlaten van het veld een ovatie van de fans. Na een solo schoot Melchiot even later schitterend de 2-0 achter Barthez. De fans uit Manchester ondergingen de nederlaag op dezelfde gelaten wijze als hun spelers. Het Charity Shield is een leuk prijsje maar in mei is iedereen het vergeten. Dat deze wedstrijd niet uitverkocht was zegt al genoeg. Net als in Nederland is deze wedstrijd een leuke oefenpot. In Engeland is het ook nog een leuk uitstapje voor de fans. Het duurde lang voordat de bus weer terug op de snelweg was. Er stonden eindeloze files op de wegen in de omgeving van Wembley. Diep in de nacht arriveerden we weer in Delft. Net als de vorige trip was het deze keer weer allemaal uitstekend geregeld!

Laatste wijziging verslag; 02-07-2004.
HOME VERSLAGEN