HOME VERSLAGEN

BRUSSEL, KONING BOUDEWIJN

BoudewijnTicket
Club Brugge - Germinal Beerschot; 28 mei 2005.
Finale beker van BelgiŽ , toeschouwers; 40.000, uitslag; 2-1.

Scoreverloop;
23. Snoeckx       0-1
55. Verheyen      1-1
56. De Wree      1-2

Deze bekerfinale leek ons een mooie affiche om eens een wedstrijd te zien in het Koning Boudewijnstadion. Probleem was als wel vaker in BelgiŽ het verkrijgen van toegangskaarten. Via Club Brugge was de enige mogelijkheid om enkele dagen voor de wedstrijd naar Brugge te reizen en daar de kaartjes te kopen. Dat ging zelfs ons te ver. Het per post verzenden van toegangskaarten weigerde de administratie in Brugge. Via via kwamen we in contact met een fanclub van Brugge welke bereid was om de toegangskaarten voor ons te kopen. Zo vertrokken we rond 16:00 uur per bus richting Brussel. Een bus volgeladen met kratten Jupiler. De fancultuur in BelgiŽ is dat de fans vrijwillig massaal per bus reizen en daarbij graag een biertje drinken. Dit in tegenstelling tot Nederland waar de meeste fans de voorkeur geven aan reizen per auto of trein, natuurlijk drinken de Nederlandse fans ook graag een biertje ! Na een vlotte reis, vlot was vooral het tempo waarin de flesjes Jupiler werden opgedronken, bereikten we de gigantische parkeerplaats van het stadion in Brussel. De parkeerplaats was nog relatief leeg, maar zou snel volstromen met honderden bussen met fans. Aan de rand van deze hete Heizelvlakte stonden zeer veel verkooptentjes met de vette hap, bier en frisdrank. Uiteraard hebben we hier weer eens ouderwets staan schransen. Gezellig tussen de duizenden fans van Brugge. Af en toe kwam er een supporter van Germinal Beerschot voorbij maar behalve wat gejoel waren er geen vijandelijkheden. Na een uurtje besloten we richting stadion te gaan, dit was een 10 minuten lopen.

Bij het stadion was het niet mogelijk om naar de kant van Beerschot te lopen en daar rond te kijken. De brede straat die langs het stadion loopt, de Avenue Houba de Strooper, was ter hoogte van de Kleine Heizel afgesloten door een overmacht aan politie. Wel veel Brugge hier op straat maar deze stonden allemaal rustig bier te drinken. Bij een bezoek aan de Heizel ontkom je er niet aan om stil te staan aan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen van 29 mei 1985. Op een dag na dus precies 20 jaar geleden. Op de dag na de wedstrijd zou er bij het stadion (eindelijk) een monument onthuld worden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Na het Heizeldrama is het stadion compleet gesloopt en opnieuw gebouwd. Het is begrijpelijk dat de atletiekbaan is gebleven. Jammer is wel dat de tribunes ook nog eens ver van deze atletiekbaan staan. Ook zijn voor een dergelijk nieuw stadion het sanitair en verkooppunten voor eten en drinken aan de magere kant. De hoofdtribune staat los van de rest van het stadion. Het gehele stadion bestaat uit 2 ringen waarvan de 1e veel groter is dan de 2e ring. Op deze 2e ring zaten wij, een mooi uitzicht, maar dus ver van de actie. Club Brugge was een paar weken eerder kampioen van BelgiŽ geworden en had dus de kans om de dubbel te pakken. De laatste keer dat dit lukte was in 1996. Een favoriete yell van de fans deze dag was dan ook ďBring back the double to me !Ē. Fusieclub Germinal Beerschot was als 7e geŽindigd. Rond de aftrap waren er geen speciale sfeeracties te zien. Visueel dus weinig bijzonders. In de vakken van GB(A) zagen we veel paarswit geblokte vlaggen en een paar speciale spandoeken. Brugge had een paar vlaggen en fakkels maar wel heel veel sjaals. De gehele wedstrijd was er een goede sfeer. De opkomst van de fans was voor Belgische begrippen zeker goed te noemen. Uit Antwerpen een 16.000 en uit Brugge een 22.000 fans, waaronder een grote groep Hagenezen. Vlak na de aftrap waren er toch wat onvriendelijkheden waar te nemen. Ter hoogte van vak A en H, hier lag de grens tussen de beide fangroepen. Hier werden over en weer de nodige klappen uitgedeeld. Dit duurde een 5 tot 10 minuten voordat eindelijk de Brusselse M.E. ingreep. Frappant dat juist in dit stadion vijandige fans zo dicht bij elkaar konden komen ! Door de aanwezigheid van de politie bleef het de rest van de wedstrijd rustig.

Het begin van de wedstrijd ging gelijk op met kansen voor beide ploegen. Snel werd duidelijk dat Beerschot goed in de wedstrijd zat. De 0-1 kwam tot stand nadat Cavens aan de rechterkant Karel Snoeckx alleen voor de Brugse keeper zette. Snoeckx schoot beheerst binnen. Na de rust ging Brugge op jacht naar de 1-1. Erg overtuigend ging het allemaal niet. Na een hoekschop ontstond een onoverzichtelijke situatie waaruit veteraan Gert Verheyen koppend de 1-1 maakte. Ontlading onder de Brugs fans, er was weer hoop op de felbegeerde double. Deze hoop vervloog snel, want binnen de minuut stond het alweer 1-2 voor Beerschot. Uit een vrije trap kopte Kris de Wree binnen. De officiŽle naam van de Antwerpse ploeg is weliswaar Germinal Beerschot maar behalve de naam is de club natuurlijk 100% Beerschot. Club Brugge was na de 1-2 duidelijk van slag en raakte op het einde zelfs gefrustreerd. Met als resultaat gele kaarten voor Verheyen, Simons en Cornelis. Scheidsrechter de Bleeckere kon vanaf het begin van de wedstrijd weinig goed doen bij de Brugse fans. Veel van zijn beslissingen werden begeleid met kreten als maffia en amateur, amateur. Ondanks enkele dubieuze beslissingen van de scheids was de overwinning van Beerschot terecht. De laatste keer dat Beerschot de beker won was in 1979, de vreugde onder de fans was dan ook groot !

Na afloop liepen we rustig terug naar de bus. Voor de wedstrijd was aangegeven dat de bus pas een 1 Ĺ uur na de wedstrijd zou vertrekken. Op de terugweg weer de nodige flesjes Jupiler, hoewel het tempo wat lager lag dan op de heenweg. Ondanks het verlies van Club Brugge was het een zeer geslaagde dag, mede door de goed georganiseerde busreis !

Laatste wijziging verslag; 04-07-2005.
HOME VERSLAGEN