HOME VERSLAGEN

EMDEN, DR. HELMUT RIEDL

EmdenTicket
Kickers Emden – Rot-Weiß Essen; 30 juli 2005.
Regionlliga Nord (3), toeschouwers; 7.200, uitslag; 0-3.

Scoreverloop;
  9. Lorenz         0-1
18. Mouhani      0-2
83. Lorenz         0-3

Op deze benauwde zaterdag ging de reis naar Ostfriesland. Hier ligt de stad Emden, een wat saaie havenstad aan de Noordzee met een 60.000 inwoners. We wilden al lange tijd eens een wedstrijd zien van de Kickers Emden. Echter deze club speelde lange tijd in de Oberliga Nord waar de entourage rond wedstrijden niet bijzonder is. Het was dus wachten op een promotie. Afgelopen seizoen werd Emden kampioen van de Oberliga en zo was promotie naar de Regionalliga Nord een feit. Het seizoen begon voor Emden met een thuiswedstrijd tegen het uit de 2.Bundesliga gedegradeerde Rot Weiß Essen. Een echte kraker, dus een ideale wedstrijd voor ons om een bezoek te brengen aan Emden. Aangezien Essen zeker een grote groep fanatieke fans mee zal nemen. De lokale Polizei was minder blij met het bezoek van Essen en haar supporters. De noodtoestand werd nog net niet uitgeroepen in Emden. Wel waren maar liefst 260 agenten en 100 stewards aanwezig om de orde te handhaven. Probleem was dat er in Emden niet zoveel agenten zijn. Zelf uit Hannover moest versterking komen. Gelukkig was de sfeer rond de wedstrijd gemoedelijk, alleen in de 2e helft was er een klein opstootje achter de hoofdtribune.

We arriveerden om 12:30 uur bij het stadion, mooi op tijd voor de aftrap van 14:00 uur. Naast een wat vage camping was een grote parkeerplaats waar nog voldoende parkeerruimte was. We gingen op zoek naar een eetgelegenheid, deze vonden we aan de hoofdweg richting het centrum van de stad. In deze snacktoko gingen we ons weer eens te buiten aan bier, pommes en bratwurst. Het smaakte weer goed en in het blad Kicker (hoe toepasselijk!) lazen we de voorbeschouwingen op het komende voetbalseizoen. Na deze lunch gingen we langzamerhand richting stadion. Op straat zagen we vooral mensen uit Essen lopen. De catering op het stadionterrein was zeer uitgebreid. Veel biertentjes en zelfs een aparte caravan met alleen maar vissnacks; broodjes haring, garnalen en dergelijke. Niet zo vreemd in een havenstad als Emden. Jammer dat het rond de standjes een grote modderpoel was.

Ook in Emden is de stadionnaam verkocht aan een sponsor. Het traditionele Dr. Helmut Riedl werd vorig seizoen vervangen door Embdena. Maar ook deze keer gebruiken wij de originele naam. Helmut Riedl was jarenlang voorzitter van de club maar is inmiddels overleden. Het stadion is voor de Regionalliga vrij bescheiden. De lage hoofdtribune loopt wellicht over de gehele lange zijde maar heeft alleen in het midden een 400 zitplaatsen. De staantribunes achter het doel zijn maar een paar treden hoog, de kant van de Heimfans heeft in de zomerstop wel een bescheiden overkapping gekregen. Wij stonden aan de lange zijde, weliswaar onoverdekt maar omdat deze Gegengerade de hoogste tribune is van het stadion heb je daar een goed zicht op het veld. Helaas staan de lichtmastjes voor de tribunes. Ook in Emden staat voor de wedstrijd de speaker te blèren op het veld, gelukkig wist deze man zich aardig in te houden. De geluidsinstallatie werkte uitstekend met luide sfeerverhogende muziek. Jammer is dat je door de herrie de fans amper hoorde zingen. Toen de wedstrijd begon waren ze beter te horen. Maar soms amper te zien door de vele rook die constant uit het bezoekersvak kwam. Een bekend lid van de Ultra’s Essen stond constant in het hek de boel te dirigeren. De 2.000 meegereisde Essener zorgden voor een goede sfeer. Zoals verwacht hadden ze versterking gekregen van enkele fans van Werder Bremen. Tussen de fans van Werder en Rot Weiß bestaan al jaren vriendschappelijke banden zoals wij eerder opmerkten in Meppen. De bescheiden fanatieke aanhang van Emden; Blue Sharks stond onder het nieuwe afdakje. Veel lawaai hebben we niet van ze gehoord maar het wedstrijdverloop was dan ook niet in hun voordeel.

De wedstrijd in het met 7.200 toeschouwers zo goed als uitverkochte stadion zou uitlopen op een deceptie voor Kickers Emden. Al snel werd het 0-1. Dit ontging ons omdat wij de andere kant opkeken naar het in rook gehulde bezoekersvak. Even later was het alweer raak, na een aanval over links kon de keeper van Emden de bal nog wegwerken. Helaas kwam deze op rechts in de voeten van een volledig vrijstaande aanvaller van Essen terecht waarna deze de bal eenvoudig in het lege doel kon schuiven. Het leek erop dat de wedstrijd gespeeld was. Vlak na rust kreeg Kiskanc van Essen na een overbodige overtreding zijn 2e gele kaart en dus rood. Kickers Emden begon hierna aan een offensief om de Anschlußtreffer te maken. Essen bleef echter geroutineerd overeind en benadrukte nogmaals het kwaliteitsverschil tussen de 2 ploegen. Vlak voor tijd maakte Essen na een fraaie aanval over veel schijven nog de 0-3 en maakte het de favorietenrol waar. Na het eindsignaal bedankten de spelers en fans van Essen elkaar uitgebreid. Begrijpelijk want het was meer dan een jaar geleden dat Essen een uitoverwinning behaalde in de competitie. Zoals wel vaker bleven we na afloop nog even hangen, maakten nog wat foto’s van het lege stadion en aten nog een Pommes. Bij het verlaten van de parkeerplaats zagen we nog een vervelend incident. Een man vond het nodig om aan elke passerende auto de Hitlergroet te brengen. Helaas voor hem passeerde er ook een politiebus met agenten. Deze stopte direct en de man werd gearresteerd. Desondanks hadden we een leuke middag in Emden.

Laatste wijziging verslag; 03-08-2005.
HOME VERSLAGEN