HOME VERSLAGEN

KAISERSLAUTERN, FRITZ WALTER

FWalter
Kaiserslautern – Werder Bremen; 16 augustus 2003.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 36.056, uitslag; 0-1.

Scoreverloop;
66. Micoud     0-1

Voor deze trip kreeg C&U versterking van Sparky. Hij had een nieuwe VW Passat gekocht en deze bolide moest ingereden worden. Voor C&U geen probleem, in Duitsland is altijd een bestemming te vinden. Zo reden we op een zomerse zaterdagochtend comfortabel over de Autobahn richting het zuiden. In Kaiserslautern aangekomen viel gelijk op dat het helemaal niet zo’n grote stad is. Desondanks trekt de club bijna altijd meer dan 30.000 toeschouwers bij haar thuiswedstrijden. Deze komen dan ook uit het grote achterland van de club; de Pfalz. Ook presteren de clubs uit de grotere steden in de omgeving traditioneel slecht. Mannheim, Saarbrücken en Ludwigshafen komen meestal niet verder dan de 2.Bundesliga en zijn dus geen concurrentie voor FCK. De club is een vaste waarde in de 1.Bundesliga en heeft de stad bekend gemaakt in geheel Europa. Verder is er weinig interessant te melden over dit provinciestadje. Misschien dat er een ambitieus park-and-ride systeem is. Speciaal om in de omgeving van het stadion parkeeroverlast door voetbalfans te voorkomen. Wij negeerden de speciale parkeerplaatsen aan de rand van de stad en stuurden de Passat richting het stadscentrum. Na wat zoeken vonden een parkeerplaats in een parkeergarage vlakbij het station. We brachten nog een kort bezoek aan een kapsalon en liepen daarna verder richting stadion. Bij het station ga je onder een spoorwegviaduct door en dan sta je aan de voet van de Betzenberg. Dit is een echte berg. Hier beneden waren behalve de fanshop een groot aantal tentjes met eten en drinken. Deze konden wij natuurlijk niet zomaar voorbij lopen. Het was daar weer helemaal Duitsland. Veel spijkerjasjes met opnaai-emblemen, T-shirts van fanclubs en de nodige dikke buiken. Uiteraard inclusief een paar Nederlandse dikken buiken… Na de nodige biertjes en een braadworst begonnen we aan de klim. Met het bier in de benen was het nog een pittige klim.

Boven aangekomen hebben we nog even rondgekeken en was het al snel tijd om naar binnen te gaan. De wedstrijd was een return van de wedstrijd die wij in 2001 zagen in Bremen. Toen waren we nog onder de indruk van de Freundshaft tussen de beide fangroepen. We lazen in een fanzine dat de liefde wat bekoeld is. Er waren bij een vorige ontmoeting zelfs serieuze rellen. Op het veld stond een speaker te brallen. Deze irritante volksmenner probeerde het publiek op te zwepen. We vroegen ons af wie op een dergelijke brulboei zit of staat te wachten. Alsof het publiek zelf niet kan bedenken wat ze zingen of roepen ? Het Fritz Walter zal gebruikt worden voor het WK voetbal in 2006. Mede daarvoor wordt het gehele stadion gerenoveerd. Mooier wordt het niet. De dakconstructie van de tribune aan de zuidzijde was ronduit lelijk. Wij stonden aan de oostelijk korte zijde. De bovenste helft van deze tribune was nog in aanbouw. Het zag er naar uit dat het een zeer hoge tribune werd. De andere korte zijde, de Westkurve, was de enige nog oude tribune. Deze ouderwetse staantribune vormt tijdens de wedstrijd een imposante muur van mensen. Het was een bloedhete dag en door de afwezigheid van schaduw was het amper uit te houden op onze plek. Na de pauze zijn we in een ander vak gaan staan waar wat meer schaduw was.

Kaiserslautern is dus een vaste waarde in de Bundesliga en pakt soms zelfs een prijs. In 1998 presteerde de club het onmogelijke. Na een degradatie werd de club in 1997 kampioen van de 2.Bundesliga en promoveerde zo direct weer. In het daarop volgende seizoen, 1997-1998, werd de club doodleuk kampioen van Duitsland met onder andere ene M.Ballack in de selectie. Vorig seizoen eindigde der Roten Teufel na een moeizaam seizoen als 14e. Tegenstander Bremen eindigde als 6e en is dit seizoen een kandidaat voor een plaats in de top 5 van de 1.Bundesliga. Tijdens de wedstrijd hadden we speciale aandacht voor Ailton, het Braziliaanse propje van Werder. Hij deed niet zo veel en was regelmatig erg irritant. Maar tijdens enkele counters was zijn grote klasse duidelijk te zien. De 1e helft zagen we een gelijkopgaande strijd met kansen voor beide ploegen. Trainer Erik Gerets van Kaiserslautern liet Stijn Vreven de gehele wedstrijd op de bank zitten. Nurmela werd na een zwakke 1e helft vervangen in de pauze. Desondanks was de 2e helft voor Bremen. In de 66e minuut viel de 0-1. Charisteas controleerde op de rand van het strafschopgebied en gaf de bal af aan de op links inkomende Micoud. Deze schoot de bal keurig in de rechterhoek. Hierna controleerde het degelijke Bremen de wedstrijd. Het bleef zo 0-1 en daarmee begon Lautern voor de 1e keer in de geschiedenis de competitie met 2 thuisnederlagen op rij.

Dan de sfeer waar de Betzenberg toch wel bekend om staat. De Stimmung was goed. Bij vlagen kwam er zelfs flink wat lawaai van met name de Westkurve. We geloven best dat het bij een avondwedstrijd kan spoken op de Betzenberg. Vlak voor de aftrap kregen we nog een “choreo” te zien op de Westkurve. Dit is een ware rage onder de Duitse fans. Met gekleurde stukken karton en plastic worden over een gehele tribune allerlei afbeeldingen en/of wijze spreuken uitgebeeld. Dit is overgekomen uit Italië. Het tijdschrift Match Live, wat we kochten bij een stalletje, staat vol met foto’s van dergelijke acties. Een paar minuten voor het einde van de wedstrijd vertrokken wij. We hadden s’avonds nog een wedstrijd in Metz op het programma staan. Dit was nog een 135 kilometer rijden. De auto stond nog op dezelfde plek in de parkeergarage en vlot verlieten we de stad. Snel reden we alweer op de Autobahn richting Frankrijk. Het was een leuke middag in Kaiserslautern en we hopen dat chauffeur Sparky nog eens een auto moet inrijden.

Laatste wijziging verslag; 29-07-2005.
HOME VERSLAGEN