HOME VERSLAGEN

PADERBORN, HERMANN LÖNS

PaderbornTicket
Paderborn - St. Pauli; 11 september 2004.
Regionalliga Nord (3), toeschouwers; 3.982, uitslag; 0-3.

Scoreverloop;
21. Wojcik                0-1
70. Mazingu-Dinzey   0-2
90. Agu                     0-3

Via Twente reden wij Duitsland in. In Twente werden we nog getrakteerd op de nodige plensbuien en we vreesden een natte middag. De Autobahn bracht ons via Osnabrück en Bielefeld vlot in Paderborn waar wij rond 13:00 uur arriveerden. Het weer was heerlijk; droog, zonnig en een korte mouwen temperatuur. Het stadionnetje ligt aan een achterafstraatje ver van het centrum van Paderborn. We kochten ons kaartje en gingen traditiegetrouw de omgeving verkennen. Helaas waren er geen kroegen of Biergartens. Wel hadden we een lege maag en een droge bek. We besloten het stadion maar te betreden in de hoop op bier en wurst. Bier vonden we in overvloed, al zijn we geen liefhebbers van het wat zure Warsteiner. Het aanbod aan eten viel tegen. Er was alleen maar Bratwurst met een zuinig stukje brood te koop ! Paderborn is een kleine maar ambitieuze club zonder veel historie. De club is de laatste jaren bezig aan een gestage opmars in het Duitse voetbal. Al een paar seizoenen is Paderborn te vinden in de subtop van de Regionalliga Nord, dit seizoen staat de club zelfs ongeslagen op de 2e plaats achter Braunschweig. In augustus beleefde de club een hoogtepunt; in de 1e ronde van de Duitse beker versloeg de club het grote HSV. In de volgende ronde komt Duisburg naar Paderborn.

St.Pauli had na de degradatie in 2003 een zeer matig seizoen in de RN. Helaas staat de club ook nu weer in de middenmoot. Zoals verwacht waren er veel fans van St.Pauli naar Paderborn gekomen. Het was het voor ons inmiddels bekende bonte gezelschap, wat wij eerder tegenkwamen in Hamburg en Wattenscheid. Volgens onze schatting waren er ongeveer 1.000 – 1.200 man uit Hamburg. Wij waren blij met hun aanwezigheid want anders is het zien van een thuiswedstrijd van Paderborn een wat saaie gebeurtenis. Het gemiddeld aantal toeschouwers van Paderborn ligt namelijk maar net boven de 2.000. Het stadion is amper geschikt voor de Regionalliga. De overdekte hoofdtribune heeft maar 1.800 zitplaatsen. Verder zijn er aan 2 zijden enkele treden met onoverdekte staanplaatsen waarvan het uitvak in een Kurve achter het doel ligt. Ook ontbreken er lichtmasten. Hiermee zal de club bij een mogelijke promotie geen aanwinst voor de 2.Bundesliga zijn. Hoewel er vage geluiden zijn over een geheel nieuw stadion in Paderborn met een 10-12.000 overdekte plaatsen. Opvallend zijn wel de hoogspanningskabels die over het stadion lopen. Het aantal toeschouwers bij deze wedstrijd was voor ons een laagterecord in Duitsland.

Het viel ons op dat veel fans van St.Pauli zo kort na de middag al stomdronken waren. Gedurende de wedstrijd begonnen enkelen al met het uitslapen van hun roes. De EHBO kwam zelfs controleren of de dronkaards verzorging nodig hadden ! Hamburg – Paderborn is een 300 km lange reis en gedurende deze 4 uur was er blijkbaar al flink gedronken. Verre uitwedstrijden zijn voor de Duitsers geen probleem. Want hoe verder de uitwedstrijd hoe meer bier er geconsumeerd kan worden tijdens de reis. Dit is volgens ons het motto voor vele Duitse voetbalfans. Tijdens de wedstrijd ging het zuipen natuurlijk gewoon door ! Gelukkig had onze buurman op de tribune nog tijd om een stevige blow te draaien. Egoïstisch was hij niet want hij liet ons meegenieten. Wij vonden het wel lachen. Met de biertjes erbij werd het alleen maar leuker. Wat een mafkezen die Paulerianen!

Ondertussen werd er gewoon gevoetbald. Het was een aanvallend Paderborn en een St.Pauli dat met kunst- en vliegwerk overeind bleef. Paderborn had vele fraaie aanvallen en ballen op paal en lat. Vlak voor rust kopte een Hamburgse speler een al bijna zeker doelpunt uit de kruising en er waren nog enkele onoverzichtelijke scrimmages. Onoverzichtelijk want door de weedlucht zagen wij het niet meer zo duidelijk. Bij elk fluitsignaal van de arbiter begonnen alle Paulerianen massaal te roepen; Und was denn ? Und was denn ? Tussen al het aanvallende geweld van de thuisploeg scoorde St.Pauli wel de 0-1 ! Uit een voorzet van de rechterkant kopte Sebastian Wojcik eenvoudig raak . Vreemd genoeg duurde de 1e helft bijna 2 uur ! In de 2e helft ging Paderborn gewoon door met het sterke spel. Maar een doelpunt viel er niet. Rond de 70e minuut kakte Paderborn wat in en kon St.Pauli de wedstrijd definitief beslissen. De uitgelaten spelers van St.Pauli kwamen na de wedstrijd de al even uitgelaten fans uitgebreid bedanken voor de genoten steun. De spelers kwamen naar het vak om de handen van de fans te schudden. Wij stonden uiteraard vooraan ! Pikant detail is natuurlijk dat recentelijk HSV wel verloor in Paderborn ! Wij hadden wederom een leuke middag in Duitsland en reden enigszins high terug naar huis.

Laatste wijziging verslag; 25-09-2004.
HOME VERSLAGEN