HOME VERSLAGEN

SIEGEN, LEIMBACH

SiegenTicket
Sportfreunde Siegen – Dynamo Dresden; 2 oktober 2005.
2.Bundesliga (2), toeschouwers; 13.957, uitslag; 2-2.

Scoreverloop;
24. Döring         1-0
43. Langen         1-1
64. Kennedy      1-2
85. Lintjens        2-2

Voor deze wedstrijd hadden we weer 2 mensen zo gek gekregen om als introducé een dag met C&U mee te gaan. Flo en de Rat werden op de vroege zondagmorgen opgepikt en de reis ging richting Duitsland. Van Duisburg tot Keulen was het weer eens genieten van het schitterende landschap vol met fabrieken, spoorlijnen, flats en snelwegen. De aanwezigheid van Flo en de Rat gaf de reis een hele nieuwe dimensie. Vooral door de vele sterke verhalen van beide heren. Een marcherende Oostenrijker, oma en tante bij NL – Duitsland; ze hielden nooit meer op.

Bij het Autobahnkreuz Köln-Ost gingen we de Autobahn 4 op. Snel veranderde het landschap. Het werd heuvelachtiger en bosrijker met zo nu en dan een pittoresk dorpje. Flo probeerde wanhopig een mooie foto te maken van het landschap. Wat helaas niet lukte. Een uur rijden vanaf Keulen ligt het 115.000 inwoners tellende provinciestadje Siegen. Vanaf de snelweg namen we de afslag Siegen-Süd en dan zou het nog 3 kilometer naar het stadion zijn. Helaas was de weg gelijk na de afslag geheel afgesloten door de politie en werden we gedwongen om de 3 kilometer lopend af te leggen. Gelukkig was het traject bergafwaarts. Waarschijnlijk was dit een uitputtingstactiek van de lokale politie. De weg liep wederom door het bos, zo konden we genieten van eekhoorns, paddestoelen, wildplassende voetbalfans en een verdwaalde beer.

Uitgeput van de wandeling arriveerden we bij het stadion. Het ligt aan de rand van de stad. De locatie is prachtig tussen de beboste heuvels. Zonder problemen kochten we een kaartje. Duidelijk was dat de politie van Siegen in opperste paraatheid verkeerde. Niet omdat C&U op bezoek kwam maar omdat de lokale trots Sportfreunde Siegen tegen het gevreesde Dynamo Dresden moest spelen. De fans van Dynamo hebben namelijk een zeer slechte reputatie in Duitsland. Ze waren wel massaal naar Siegen gekomen. Op straat zagen we veel mensen met de kleuren geel en zwart, de clubkleuren van Dynamo. Naar schatting een 2.000 fans hadden de reis van 500 kilometer van Dresden naar Siegen gemaakt. Een zeer respectabel aantal. We keken even rond op de parkeerplaats achter het bezoekersvak. Hier zat de sfeer er al goed in. Vooral het scanderen van het rauwe Dy-na-mo, Dy-na-mo was indrukwekkend.

Verder was er buiten het stadion weinig te beleven. Er was helaas ook geen kroeg in de omgeving. Dan maar een biertje op het stadionterrein. Daar stonden zeer veel standjes met eten en drinken. Opvallend was dat in het gehele stadion de geur van Bratwurst hing. Het maakte hongerig want we hebben weer eens uitgebreid staan bunkeren en bieren. Ook namen we een kijkje in de kantine van de Sportfreunde. Hier konden we genieten van een heerlijk provinciaal gebral van het puberende gedeelte van het thuispubliek. Het Leimbach is een klassiek Duits stadion. Het veld werd omringd door een oude sintelbaan. De hoofdtribune is voorzien van zitjes en een overkapping. De rest van het stadion zijn onoverdekte staanplaatsen. Overigens duidelijk recentelijk gerenoveerd. De bijna 14.000 man publiek was een seizoensrecord voor Siegen. Veel meer dan wij verwacht hadden. Ook waren er mensen die vanaf de heuvels gratis zaten te kijken. We konden weer eens genieten van het schitterende uitzicht op een Kurve vol met Duitse fans. Beide clubs stonden vooraf in de middenmoot. Een positie wat voor beide teams waarschijnlijk de ambitie was voor dit seizoen. De middenmoot is echter al jaren zeer groot in de 2.Bundeliga. Het verschillen tussen de clubs zijn vaak minimaal.

Toen wij richting tribunes liepen was het al behoorlijk vol. We vonden nog een plaatsje op de lange zijde. Hier stonden we lekker te genieten van het najaarszonnetje en de nog steeds aanwezige geur van braadworst. Het thuispubliek kan getypeerd worden als rustige mensen uit de provincie. De fanatieke aanhang van Siegen was druk bezig om sfeer te maken. Indrukwekkend werd het nooit. Door het ontbreken van een dak vervloog veel gezang. Omdat SF Siegen de laatste jaren vrij anoniem meehobbelde in de Regionalliga is er op supportersgebied nog geen grote traditie. Voor de wedstrijd geen speciale tifoacties. Aan beide zijden alleen een paar vlaggen. De 1e helft was Siegen duidelijk de betere ploeg. In de 24e minuut kopte Döring uit een hoekschop keihard de 1-0 binnen. Ook hierna kwam Dresden niet in de wedstrijd. Toch werd het vlak voor rust nog 1-1.

In de pauze hadden we genoeg moed verzameld om in het bezoekersvak te gaan staan. De steward bij hek deed echter nogal moeilijk. Hij dacht dat we Oostenrijkers waren en bestudeerde uitgebreid onze kaartjes. Hij constateerde dat we in vak C stonden terwijl ons kaartje voor vak D was. We onderbraken deze zinloze discussie en vroegen nogmaals om het hek voor ons te openen. Uiteindelijk ging het hek open en bevonden we ons in Oost- Duitsland. De fans van Dynamo zagen er duidelijk anders uit dan die van Siegen. Veel kale koppen, tatoeages, camouflagebroeken en zeer vage types. De sfeer was goed. Vooral omdat Dynamo de 2e helft een stuk beter speelde. Overal op het veld erg veel felle persoonlijk duels en Dynamo nam gelijk het heft in handen. De 1-2 was een fraai doelpunt. De bal werd op de borst aangenomen en uit de draai werd de 1-2 gescoord. De sfeer onder de Dresdenfans werd uiteraard alleen maar beter. Toch vocht Siegen zich terug in de wedstrijd en scoorde wederom koppend uit een hoekschop. De 2-2 was een terechte uitslag. Flo en de Rat waren zeer enthousiast over de fans van Dresden. Zo kochten ze beiden bij een stalletje een sjaal van Dynamo. Flo kondigde zelfs al aan dat hij gaat verhuizen naar Dresden. Ondertussen rook het gehele stadion nog steeds naar braadworst.

De politie had na afloop een groot deel van de straat afgezet. Om zo te voorkomen dat de fans van Dresden zich zouden mengen met het thuispubliek. Daarom waren wij gedwongen om eerst richting stad te lopen. Pas na een kilometer konden we door het politiekordon heen. Toen konden we tegen de stroom thuispubliek in weer richting auto. Overal afkeurende blikken van het thuispubliek richting Flo en de Rat met hun Dresdensjaaltjes. Je zag die Siegeners denken; bah daar zijn die vieze Ossies. Ook de buschauffeurs weigerden ons mee te nemen richting auto. Toen we ons door de massa hadden geworsteld konden we weer beginnen aan de lange wandeling richting auto. Na een half uur bergop arriveerden we bij de auto. We bezochten nog een Burger King bij Düsseldorf voor ons avondeten. Het was een fraaie dag in Siegen. Het was Flo en de Rat ook goed bevallen. Waarschijnlijk willen ze wel vaker met C&U op reis!

Laatste wijziging verslag; 20-10-2005.
HOME VERSLAGEN