HOME VERSLAGEN

VILLENEUVE D'ASCQ, STADIUM LILLE MÉTROPOLE

VilleneuveTicket
Lille – Toulouse; 13 maart 2005.
Ligue 1 (1), toeschouwers; 12.820, uitslag; 1-1.

Scoreverloop;
62. Odemwingie   1-0
76. Moreira          1-1

Vlak over de grens bij Moeskroen ligt de Noord Franse industriestad Lille. Vanuit België is het tijdelijke onderkomen van voetbalclub Lille OSC, het Stadium Lille Métropole, niet moeilijk te vinden. Je volgt de ringweg van Lille tot aan de afslag Villeneuve d’Ascq en de lichtmasten doemen dan vanzelf op. Het eerder genoemde stadion dient tot het einde van het seizoen als thuisbasis voor Lille. Het eigen Stade Grimonprez Jooris wordt momenteel verbouwd. De staanplaatsen aldaar zullen worden omgebouwd tot zitplaatsen, ook zal de capaciteit worden uitgebreid naar 33.000 zitplaatsen. Het Stadium Lille Métropole biedt slechts plaats aan 18.000 toeschouwers en is gelegen in Villeneuve d’Ascq, een voorstad van Lille. Normaal gesproken dient het stadion met name voor atletiekwedstrijden. Daarnaast speelt voetbalclub Wasquehal er tweewekelijks haar wedstrijden in de Franse derde divisie. Ondanks de sintelbaan is het best een stijlvol stadion. De tribunes lopen naadloos in mekaar over. Zoals in de oude Duitse sintelbaanstadions, maar dan met alleen zitplaatsen. Stijlvol zijn vooral de fris ogende blauwe stoeltjes en de aparte dakconstructies van de oostelijke en westelijke tribunes. Het dak zweeft als het ware boven de tribunes en aan de achterkant van beide tribunes zijn geen wanden maar is het gewoon open, best apart. Maar de gedeeltes achter het doel zijn dus onoverdekt.

Op deze zondagavond maakten wij ons op voor de subtopper Lille - Toulouse. Het is altijd moeilijk in te schatten wat het niveau is van dit soort clubs. Voor C&U waren beide clubs een vrijwel onbeschreven blad. Na ons wat in de clubs te hebben verdiept, blijkt dat Lille OSC in 1944 is ontstaan door een fusie tussen L’Olympique Lillois en Sporting Club de Fives. Op het palmares van Lille staan twee Franse titels uit 1946 en 1954. Wat ons nog het meest bijstaat van Lille is de deelname aan de Champions League in het seizoen 2001/2002. Hierin moest Lille het in de eerste hoofdronde afleggen tegen Manchester United en Deportivo La Coruna, maar eindigde het boven Olympiakos Piraeus. Ook dit seizoen deed Lille nog steeds Europees mee. Want 3 dagen voor deze wedstrijd verloor Lille thuis met 0-1 van AJ Auxerre in de 16e finales van de UEFA Cup. Het hoofdtoernooi was bereikt door het winnen van de Intertoto, the hard way dus. Als gevolg van het Europees optreden was deze wedstrijd verschoven van zaterdag naar zondag 18.00 uur. Ons kwam dit niet slecht uit. Toulouse is een club waar we eigenlijk nog minder mee hadden. Filesearch naar Toulouse leert ons dat de Zuid Franse club eigenlijk nog nooit echt grote successen heeft gekend. Slechts 3 keer heeft de club Europees gespeeld en nog nooit werd de ploeg kampioen. We vonden redelijk snel een parkeerplaats op 1 van de grote parkings en liepen achter de meute aan richting stadion. Dit ligt in een buurt waar de huizen het meest weg hebben van Zuid Europese vakantieappartementen. Via een merkwaardige route tussen de huisjes door bereikten we het stadion. Bij de kassa van het stadion wachtte ons een financiële meevaller. Toen we aan het puzzelen waren welk vak we moesten hebben, werden we aangesproken door een vriendelijke Fransoos. Hij had schijnbaar een aantal kaarten over van de Tribune Nord die wij gratis konden krijgen, dit lieten wij ons niet 2 keer zeggen. Na genoten te hebben van de Franse Haut Cuisine (= Franse friet) zochten we een plaatsje op de tribune. Deze tribune bleek het domein van een Franse variant op de ook in Nederland bekende jongerenkernen. Een ploegje van zo’n 200 met name jeugdige fans deed erg zijn best om wat sfeer te maken. Aangevoerd door 2 jongens, waarvan één met megafoon, werden allerlei liederen ingezet. Bij opkomst van de teams toonden ze hun vlaggen en sjaaltjes. Elders in het stadion, aan de overzijde en op de Oosttribune, zaten ook een aantal wat fanatiekere supporters. Jammer dat ze niet bij elkaar stonden, dan zou het effect waarschijnlijk groter zijn. Nu bleef het allemaal wat lauwtjes.

Het stadion was met 12.820 toeschouwers maar matig gevuld. Sowieso bleek Lille dit jaar niet zo’n grote publiekstrekker, terwijl ze toch echt op de 3e plaats stonden. Een prima prestatie voor de bescheiden Noord Franse club. Vanuit het verre Zuid Frankrijk waren logischerwijs maar weinig fans meegekomen met Toulouse, we schatten een 50 man. Onze conclusie was dat er in Frankrijk sowieso niet een uitwedstrijdencultuur bestaat, dit vanwege de over het algemeen grote reisafstanden. Het viel op dat overal de Vlaamse vlag te zien was, de zwarte leeuw op een gele achtergrond. Op spandoeken, jassen en truien. Bij navraag bleek dat Lille, of in goed Nederlands Rijssel, vroeger bij Vlaanderen hoorde. De Rijselaars zijn trots op hun roots, ook heeft Lille fans uit België. Een wedstrijd in Frankrijk beleef je toch meestal wat afstandelijk. Je verstaat de liederen niet, kent de spelers en de competitie niet, waardoor het moeilijk is om je in te leven. Door het matige voetbal en de kou denk je op bepaalde momenten; wat doen we hier ? Deze momenten beleefden we in de 1e helft die bleef steken op 0-0. In de 2e helft kregen we wat meer actie te zien. Beide ploegen kregen kansen, maar Lille scoorde in de 62e minuut het openingsdoelpunt. Na een voorzet van de rechterkant verdween de bal in het doel. Wij konden niet goed zien of de bal nog werd aangeraakt. Volgens de statistieken was het doelpunt gemaakt door Nigeriaan en ex-speler van La Louvière Peter Odemwingie. Hierdoor moest Toulouse natuurlijk gaan komen. 10 minuten na de openingstreffer vond de nummer 21 van Lille, Matthieu Chalme, het nodig om zijn tegenstander met een aanslag van achteren te torpederen. Een mooi gezicht want het slachtoffer vloog meters door de lucht ! Een terechte rode kaart was het gevolg. Dat 6 minuten later juist ex Lensspeler en international Daniel Moreira de gelijkmaker mocht produceren, maakte het voor de supporters van Lille extra wrang. Moreira schoot de bal knap langs de zwarte keeper van Lille. Moreira gooide nog wat olie op het vuur door over de reclameborden te springen en provocerend te juichen voor onze Tribune Nord met de jongerenkern. Hetgeen hem op een striemend fluitconcert kwam te staan. Terecht was de gelijkmaker overigens wel. Het laatste kwartier was nog erg spannend met kansen aan beide kanten, maar gescoord werd er niet meer. Een gelijkspel waar beide partijen niet echt veel mee opschoten. Wij liepen terug naar de parkeerplaats waar we verassend snel weg waren. Redelijk tevreden over ons bezoek reden we via België terug naar Nederland.

Laatste wijziging verslag; 12-04-2005.
HOME VERSLAGEN